27 Aralık 2016 Salı

REVANİ

MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
 1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı buğday unu
1 adet limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
ŞURUP İÇİN
4 su bardağı toz şeker
5,5 su bardağı su
1\2 limon suyu ve kabuğu
HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki yumurtalar. toz şeker ile yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Oda sıcaklığındaki yoğurt. sıvı yağ.ilave edilerek sıvı malzeme karıştırılır.Kuru malzemelerde bir kapta karıstırılıp karıştırma kabına eklenip bir tahta kaşıkla karıştırılırlır rendelenen limon kabuğu ,kabartma tozu ve bir tatlı kaşığı unun üzerine konulan  karbonata  iki üç damla limon suyu sıkılıp[ Karbonatın tatlıyı acılaştır maması için] hamura karıştırılır.Kare,. ısıya dayanıklı cam kap margarin ile yağlanır. Hazırlanan revani hamuru dökülür mutlaka önceden ısıtılmış fırında alt üst .konumda  önce 200 derecede on beş dakika   sonra 180 derecede 20 dakika pişirilir.Bu arada tencereye şeker su konularak eriyinceye kadar karıştırılır kaynamaya başlayınca 10 dakika hızlı ateşte kaynatılır içine yarım limon suyu konur limonun kabuğuda atılıp bir kaç dakika daha kaynatılır şurup çok kısık ateşte sıcak tutulur .Pişen tatlıya kürdan testi yapılır.sıcak tatlıya sıcak şurup dökülerek 10 dakika daha fırında bekletilir.
Soğuduktan sonra servis yapılır.

26 Aralık 2016 Pazartesi

Sakala Çarpan Çorbası

MALZEMELER
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 veya 3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı kuru nane
3 veya 4 su bardağı su
tuz
HAZIRLANIŞI
Mercimekler ayıklanır , yıkanır yarı haşlanır.Tencereye  ,zeytinyağını koyuyoruz  yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edip
 az ısıda sararıncaya kadar soteliyoruz unu koyup kavuruyoruz un kokusu çıkıncaya kadar Salçalarını  da ilave edip bir iki tur kavuruyoruz iki su bardağı sıcak suyu koyup kaynatıyoruz sırası ile önce  tuzunu mercimekleri sonra erişteyi ilave edip tüm malzeme yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz suyu azalırsa sıcak su ilave ediyoruz .Yoğun bir çorba görüntüsünü alınca içine nar ekşisini ezilmiş sarımsaklarını  ilave ediyoruz Son aşamada tereyağını   bir çorba kaşığı zeytin yağı ile açık kahverengi renk alıncaya kadar eritip çorbamıza döküyoruz Bol kuru nane serpip servis yapıyoruz.

25 Aralık 2016 Pazar

Fındıklı Kurabiye

Fındıklı Kurabiye
MALZEMELER
1 adet oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı veya margarin
1 su bardagi pudra şekeri
1/2 çay bardağı  Hİndistan cevizi rendesi
1 su bardağı kavrulmuş  ezilmiş fındık
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 adet yumurta
1 çay bardağı mısır  nişantaşı
1 adet limon kabuğu  rendesi
1 PAKET kabartma tozu
HAZIRLANIŞI
Findiklari yakmadan kavurup pirinc büyüklüğünde eziyorum.Oda sicakligindaki
Tereyağını karıştırma kabına alıp pudra şekerini dönüyorum ve elimle  karistiriyorum yumurtayı ve kuru malzemeleri ilave edip elime yapismayan bir hamur elde ediyorum.

Muzlu Sarma

Malzemeler
2 adet muz
2 su bardağı Hindistan cevizi rendesi
150 gr margarin
1´,5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 lt süt
1 adet vanilya
HAZIRLANIŞI
Tencereye margarini koyup eritiyoruz, unu ilave edip un kokusu gidinceye kadar kavuruyoruz. Sırası ile soğuk süt ,toz şekeri ilave edip sürekli karıştırıyoruz Çünkü bu aşamada muhallebinin topaklanmaması lazım onun için soğuk süt ilave ediyoruz buda bir püf noktasıdır.Muhallebi kaynayınca ocaktan alıyoruz Dikdörtgen bir kabın dibini  tamamen Hindistan cevizi rendesi ile kaplıyoruz. Muhallebimizi bu tabanın üzerine yayıp soğutuyoruz.Soğuyan muhallebiden  kalın şeritler kesip, ortasına şerit muzlar, koyup katlıyoruz.

Vişneli Brownie

Yazın, dondurucuda sakladığım vişneler kış gelince çok işime yarıyor. Vişne reçelim mi azaldı hemen reçel kaynatıyorum yada pilavın yanına komposto  yada brownie yada vişneli ekmek kadayıfı say say bitmez yeter ki dondurucumda vişnem olsun
MALZEMELER
2 su bardağı vişne [çekirdekleri çıkarılmış]            
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1\2 su bardağı un
1 paket vanilya
200 gr tuzsuz tereyağı
2,5 paket bitter çikolata[ 80 gr paketlerden]
Kabartma tozu konmayacak
Tereyağını  küçük bir tencereye koyuyoruz az ısılı bir ateşte yakmadan tereyağı yarı  eriyince  çikolataları ilave edip bereber ce erimesini sağlıyoruz. Yumurtaları toz şekerle beyaz bir renk alıncaya kadar çırpıyoruz yumurtalı karışımı yağlı çikolataya ilave ediyoruz vanilya ile karıştırdığımız unu ekleyip çırpıyoruz son aşamada vişneleri  de ekleyip borwnie nin hamurunu hazırlıyoruz.Dikdörtgen şeklindeki cam kalıbı margarinle yağlayıp karışımı döküyoruz önceden ısıtılmış fırında 180 derecede alt ust konumda 30 veya 35 dakika pişiriyoruz.





19 Aralık 2016 Pazartesi

Tahinli Pekmezli Un Helvası

2 su bardağı un
1 cay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı tahin
ŞURUP İÇİN
1,5, Su bardağı pekmez
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı toz şeker
Ceviz içi
Hindistan cevizi rendesi
HAZIRLANIŞI
Önce şurubunu hazırlıyoruz. Çünkü sıcak kavrulmuş una soğuk şerbet dökülür helvanın pütür , pütür olmaması için.
Tencereye su şeker konulup karıştıra karıştıra seker eritilir, pekmezde konulup kaynatılır.

Tencereye, yağı ,unu koyup kavurmaya başlıyoruz ,unun rengi bal rengini alınca tahininide ilave edip ,açık kahverengi oluncaya kadar kavuruyoruz,
 Cevizi  ilave edip kavurma işlemini tamamlıyoruz. Pekmezli şurup soğuyunca kavrulan una döküp ,hızlı , hızlı karıştırıp hamur gibi bir görüntü alıncaya kadar, karıştırıyoruz.Helvayı ocaktan alıp ,iki çorba kaşığı toz şeker ekip  karıştırıyoruz.
NOT.Şeker helvanın parlamasını sağlıyor
Hazırlanan helva kaşıkla , şekil verilip tabağa alınır üzeri Hindistan cevizi rendesi ile süslenir.
Eğer helva sert olursa sıcak su ilavesi ile yumuşatabilirsiniz.




Arpacık Soğanlı Etli Nohut


300 gr kuzu veya dana eti orta yağlı kuşbaşı
1,5 su bardağı nohut
8 veya 10 tane arpacık soğan
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı zeytinyağı
100 gr tereyağı
tuz
sıcak su
HAZIRLANIŞI
Nohutları, akşamdan  bir kaba koyuyoruz üzerini dört , parmak geçecek kadar ılık su ve bir çay kaşığı tuz koyup sabaha kadar bekletiyoruz.Ertesi gün , tencereye 3 veya 4 su bardağı su koyup kaynatıyoruz, nohutların suyunu süzüp kaynayan suya atıyoruz , nohutlar yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz, bu arada üzerine biriken köpükleri alıyoruz .Nohutlar yumuşayınca tencereyi ocaktan alıyoruz.
Tencereye yağları koyuyoruz yemeklik doğranmış soğanı ilave edip soteliyoruz , etleri ilave edip
kahverengi bir renk alıncaya kadar, kavuruyoruz salçalarınıda ilave edip bir ,iki kez kavurup etlerin üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip etleri pişirmeye başlıyoruz. .Pişen etleri sürekli kontrol edilip , sıcak su ilave edip  yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bu arada arpacık soğanların ,dış kabuklarını soyup yıkıyoruz kuruluyoruz.Tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı ,koyup soğanları atıyoruz  orta hararetli bir ısıda,tavayı sallaya, sallaya soğanları  soteliyoruz  .Etler yumuşayınca içine nohutları , arpacık soğanları tuzunu ilave edip iki  su bardağı sıcak su ilavesi  ile soğanlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.



6 Aralık 2016 Salı

Pazı Sarması

MALZEMELER
1 demet pazı
1 su bardağı pirinç
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1\2 demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz , karabiber
3 su bardağı su
SOSU İÇİN
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI
Tencereye 3 su bardağı su konur kaynatılır.Pazı yaprakları tek, tek  kaynar suya konur ,15 kadar sayılır süzgü ye alınır.Pirinç sıcak suya konur 30 dakika bekletilir.Soğanların kabukları ,soyulur ince ince kesilir.Maydanozlar ince, ince kesilir.Kabaran pirinçlerin suyu süzülür.kıyma ve tüm malzeme bir kapta karıştırılır. Pazıların kalın sapları kesilir. yaprakta kalan sap. parmakla bastırılarak, düzleştirilir .Hazırlanan kıymalı harçtan 2 tatlı kaşığı pazı yaprağının en geniş tarafına konur önce yan tarafları kapatılır sonra yukarıdan aşağıya doğru sarılır.Tencerenin dibine kalın pazı sapları konur ve sarılan pazılar sıralanır Sarma işlemi bitince salça. zeytinyağı su karıştırılarak pazılar ın üzerine dökülür ısıya dayanıklı bir tabak konularak orta hararetlı bir ısıda 30 dakika kadar pişirilir.

Ev Yapımı Lahmacun

 Kolay ve kurtarıcı bir yemek Evde, lavaş varsa  lahmacun hazır demek.Yanına da bol yeşillik ohh miss ,miss ,yada ayran,
MALZEMELER
8 Tane Lavaş
250 gram kıyma
3 adet kuru soğan
4 adet büyük boy sivri biber
2 adet domates
1 yemek kasığı biber salçası
3 yemek kaşığı isot biber
1 Türk kahe fincanı sıvı yağ
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Kuru soğanların kabukları soyulur rendelenir.Tel süzgü ye konup, yıkanır.Biberlerin sapları,kesilir, tohumları çıkarılır ince.ince kesilir.Bir kabın içine tüm malzeme konur,sürülebilir kınama gelinceye kadar yoğrulur.Hazırlanan malzemeler lavaşların üzerine sürülür 200 derecede  10 dakika pişirilir.

17 Kasım 2016 Perşembe

AYVA REÇELİ

Bahçemdeki ayvaları toplayınca , hemen reçel yapayım dedim.Tam da doktorların istediği gibi organik hafif delikli, bazılarının  içinde meyve kurdu vardı .Hepsi nimi  reçel yaptım hayır bukadar organik ayvaları bulmuşken tükettik te. Rengi kızarsın diye Hibisküsten yararlandım , tavsiye ederim
MALZEMELER
5 veya 6 tane Ayva
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su [ayvaları içinde bekletmek için]
1 adet limon
3 veya 4 yaprak Hibis küs
1 çay bardağı su[ Hibisküs leri kaynatmak için  ]
2 su bardağı su[ Ayvaları haşlamak için]
HAZIRLANMASI
Ayvalar yıkanır, kabukları soyulur. çekirdek yatakları çıkarılır , ayvalar çok küçük olmayacak şekilde küp , küp dooranır .Bu arada doğranan ayvalar limonlu suda bekletilir kararmaması için

Tavuk Sulu Pirinç Çorbası

Kışın soğuklar başladı mı canım annem evimizden tavuk sulu pirinç çorbasını hiç eksik etmezdi .Mutlaka içine maydanoz doğrardı . Bu  çorba benim için bir anne klasiğidir.

MALZEMELER
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su[pirinçleri haşlamak için]
1\2 demet maydanoz
1 adet kuru soğan
tuz , karabiber
HAZIRLANIŞI
Yıkanan pirinçler , kabukları soyulmuş soğan, bütün olarak su ile tencereye konur, orta hararetli bir ısıda pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanır.Tereyağ eritilir zeytinyağı konur salçalar ilave edilir biraz sotelenir sıcak tavuk suyu ile birlikte haşlanan pirinçlerin üzerine konur ,kaynatılır. Eğer çorba koyulaşırsa sıcak su ilave edilerek kaynatılır pişme işlemi bitince içindeki soğan alınır  maydanoz doğranarak servis yapılır.
NOT Ben tavuk suyumu kendim hazırlıyorum.Bütün tavuğu veya but alıp haşlıyorum soğuduktan sonra küçük kaplara  koyup dondurucuda saklıyorum.

27 Ekim 2016 Perşembe

KOLAY LAZ BÖREĞİ

MALZEMELER
30 adet baklavalık yufka
1 lt süt
2 çorba kaşığı dolusu mısır nişastası
2 çorba kaşığı dolusu un
4 adet yumurta[ 1 yumurta tam, 3 yumurtanın  sarısı  kullanılacak]
1 su bardağı toz şeker
2 çay kaşığı toz karabiber
100 gr erimiş tuzsuz tereyağı
ÜZERİ İÇİN
1 paket tuzsuz tereyağı
ŞURUP İÇİN
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
Önce muhallebisini hazırlıyoruz Bir tencerenin içine üç yumurta sarısı bir tam yumurta, toz şekeri ilave ediyoruz sırası ile un niştayı ilave edip süt ilave edip toparlanmaması için  hızlı hızlı karıştırarak pişiriyoruz Muhallebimiz pişip yoğunlaşınca ocaktan alıp içine toz karabiberi ilave edip kaymak tutmaması için ara sıra karıştırarak soğutuyoruz
Ölçülü toz şekerini  suyu bir tencereye koyup karıştırarak kaynatıyoruz on dakika kadar kaynayınca içine limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz
Dikdörtgen şeklindeki cam fırın kabının içi erimiş tuzsuz tereyağı ile  fırça yardımı ile iyice yağlanır dört tane yaprak baklavalık yufkayı cam kabın kenarlarından taşırarak seriyoruz .Bir yufkayızemine seriperimiş tereyağı ile yağlayıp ortadan ikiye katlıyoruz cam kabın zeminine seriyoruz kalan on  yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp üst üste koyuyoruz alt taban hazırlanmış oluyor Hazırladığımız muhallebinin tamamını  döküyoruz.Diğer on beş yufkada aynı şekillde yağlanıp üst üste konur dışarıya taşırılan yufkalar kapak olarak kapatılır.Bıçakla tepsinin dibine gelmeyecek şekilde karelere bölüyoruz.Tavanın içinde yakmadan erittiğimiz tuzsuz tereyağını böreğin  üzerine heryanına gelecek şekilde döküyoruz Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede  altı ve üstü altın sarısı oluncaya kadar 30 veya 35 dakika pişiriyoruz
Fırından çıkardığımız tatlı böreğimizin üzerine ılık şurup döküyoruz.






PORTAKAL SULU MISIR UNLU KEK




Malzemeler
3 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
1 çay bardağı zeytin yağı
1,5 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı bugday unu
1 portakal kabuğu rendesi
1.5 paket kabartma tozu
HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki yumurtalar bir kaba kırılır toz şeker ilave edilip yoğurt kıvamını alıncaya kadar çırpılır.  Önce sıvı malzemeler ilave edilip bir tur karıştırılır.Portakal kabuğu rendesi ilave edilir  Bir kapta karıştırılmış olan kuru malzemeler de ilave edilerek margarin ile yağlanmış kek kalıbına kek hamuru dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede önce 20 dakika pişirilir fırının ısısı daha sonra 160 dereceye düşürülerek 20 dakika daha pişirilir.Kürdan testi yapılır keke batırılan kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir.Pişen kek fırından alınır ve 20 dakika kadar ızgara telinin üzerinde soğutularak kalıptan çıkarılarak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YEMEĞİ



MALZEMELER
4 adet enginar
4 çorba kaşığı dolusu pirinç
2 adet limon
1 adet kurudoğan
4 adet taze soğan
1 demet dereotu

1 tatlı kaşığı tuz
1\2 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Sizlere annemin{ çiğden} hazırladığı İzmir usulü enginar dolmasının tarifini yazacağım[
Bir tencereye limon suyu ve su konularak bekletilir.Enginarın yapraklarının biraz açık olanları dolma için daha elverişli oluyor.Enginar yapraklarının uçları kesilir ortası bir tatlı kaşığı yardımı ile açılır  ortalarındaki tüyler temizlenir sapı kesilir ve limonlu suyun içinde kararmaması için bekletilir.
Kuru soğanın dış yaprakları soyulur ince ince yemeklik doğranır Taze soğanların püskülleri kesilir yıkanır  ince ince doğranır.Yarım demet dereotu yıkanır ince ince doğranır pirinç yıkanır hazırlanan malzemeler bir kaba alınır tuz zeytinyağı , bir adet limon suyu ,ilave edilerek karıştırılır.Elimize aldığımız bir adet enginar başını önce ortasına sonra yaprak aralarına hazırladığımız pirinçli malzemeden koyarak tencereye ters bir biçimde yerleştiriyoruz yani sap kısmı yukarıya gelecek şekilde diğer enginarları da aynı şekilde doldurup ters koyuyoruz üzerine biraz zeytinyağı limon suyu tuz ilave ederek  üzerine bir tabak kapatıp azar azar sıcak su ilave ederek kısık ateşte 45 dakika veya bir saate yakın pişiriyoruz
Piştiğini anlamak için bir tane yaprağı çekiyoruz kolayca kökten kopuyorsa pişmiş demektir
Pişen enginar dolmaları soğuyunca servis tabağına alıyoruz

TARHANA YAPIMI

TARHANA YAPIMI
MALZEMELER
1 kg domates
1 kg kırmızı biber
1,5 kg kuru soğan
250 gr nohut
1\2 kg süzme yoğurt
3 kg  un[fazlada olabilir].
tuz
1 demet tarhana otu
HAZIRLANIŞI
Yapım aşaması zor gibi görünse de zamana ihtiyacı olan bir kış hazırlığı Bana göre mutfağımın olmazsa olmazı Kuru börülceli tarhana çorbası , süt ile  pişirilen tarhana çorbası muhteşemdir
Kışın o soğuk günlerinde ,sıcacık dumanı üzerinde sarımsaklı dereot lu tarhana çorbası birde yanında ev yapımı turşu  daha ne olsun  Tarhananın yapımını deneyin derim  vazgeçemiyeceksiniz

Domatesler yıkanır,doğranır.Kırmızı biberler yıkanır sapları ve tohumları ayıklanır doğranır. .Kırmızı biberler
önce temizlenip, sonra yıkanırsa çok sulanır bu yüzden önce yıkanması gerekiyor.Soğanların
kabukları soyulur,yıkanır doğranır Tarhana otu yıkanır kullanılmamış,  temiz bir tülbente sarılır. Bütün bu malzemeler su ilave edilmeden büyük bir tencerede tuz ilave edilerek pişirilir[sebzeler pişerken öz sularını bırakacaklar.]Soğanlar biberler domatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
.Pişirilen malzeme tamamen soğuyunca tülbente sarılı olan tarhana otu alınır ve atılır.Soğuyan iç malzemeler büyük bir karıştırma kabına alınır süzme yoğurt ilave edilip yoğurulur daha sonra un ilavesi ile hamur yoğrulur hamurun kıvamı poğaça hamuru kıvamında olmalı
Yoğrulan hamurun üzerine bir sofra bezi örtülür ve dokuz gün boyuca günde bir defa yoğrulur
nohut geceden ıslatılır ertesi gün yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir soğutulur Rondo dan geçirilir
Onuncu gün tarhana hamuruna  ilave edilir yoğrulur  artık tarhana hamurunun serilme zamanı gelmiştir  tarhana hamuru küçük bezeler halinde sofra bezlerine serilir.
 Tarhanalar  güneş almayan bir yerde gölgede kurutulması gerekir.Islanan sofra bezleri sürekli değiştirilip kurutulur. Tarhana bezeleri sürekli parçalanır kuruması kolaylaştırılır  üç veya dört gün sonra kuruyan tarhanalar ya elle ovulur elekten geçirilir veya  rondo dan geçirilir.
İrmik inceliğine gelen tarhanalar tekrar kuru sofra bezlerine serilip gölge bir yerde her gün sürekli karıştırılarak üç veya dört gün daha tamamen kuruması sağlanır irmik sertliğine gelince , bez torbalarda  yada cam kavanozlarda  buz dolabında veya serin bir ortamda saklanır.
 NOT .İyi kurutulmamış nemli tarhanalar küflenir
Sıcak ortamlarda bekletilen tarhanalar da kurtlanır .

Sarımsaklı Patlıcan

MALZEMELER
1 KG Patlıcan [kişi sayısına göre de hesaplayabilirsiniz]
1 kg domates
8 veya 10 tane yeşil biber
8 veya 9 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
1\2 çay bardağı su
HAZIRLANIŞI
Soğansız  pişirilen hafif ,harika bir yaz yemeği tavsiye ederim

Patlıcanların sapları kesip ,kabuklarını  helezon şeklinde yukarıdan aşağıya doğru alacalı kesiyoruz., Tekrar ,yukarıdan aşağıya doğru enine  beş tane kesikler atıyoruz fakat koparmıyoruz bütünlüğünü koruyoruz.Bütün patlıcanları bu şekilde hazırlayıp
tuzlu su dolu bir kapta bekletiyoruz .
Tuzlu su patlıcanların acısının çıkması için önemli
 Bir kabın içine ,domateslerin kabuklarını soyup, yemeklik doğruyoruz.isteyen soymaya da bilir.
Biberlerin sapları kesip, tohumlarını çıkarıp yemeklik doğruyoruz
Sarımsakların da kabuklarını soyup ince, ince doğruyoruz bu malzemeleri çok az tuzla karıştırıyoruz.
Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp biraz elimizle sıkıyoruz.
Hazırladığımız domatesli malzemeyi patlıcanların kesik yerlerine koyup tencereye sıralıyoruz.Artan domatesli malzemeyle patlıcanların üzerini kaplıyoruz.
Üzerine zeytinyağı nı, toz şekeri,  tuzu döküp  orta hararetli bir ısıda  bütün malzeme yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.  gerekirse sıcak su ilave ediyoruz,
Domatesler suyunu bırakacağı için ,ilave suya ihtiyaç olmayabilir. ılık iken servis yapıyoruz




26 Ekim 2016 Çarşamba

Acı biber reçeli


ACI BİBER REÇELİ


Acı biberi ,çorbalarımız da  yemeklerimizde.vazgeçemediğimiz kısır da ,turşuda ... daha  nasıl sayayım hemen .hemen yemeklerin her alanında kullanırız  Acının tatlısı denince şöyle bir durup düşünürüz Nasıl yani diye
İşte  size  süper  bir tarif  Kahvaltılarınız da ve ızgara etlerin yanında. gururla kullanabileceğiniz .nefis bir tat Tarifimde benimle bilgisini paylaşan arkadaşım Hülya Çeliker'e teşekkür ederim.
MALZEMELER
1\2 kg sivri acı biber
1 kg tarhanalık tatlı kırmızı biber
1.5 su bardağı su
5 su bardağı toz şeker
1\2 limon suyu
2 tane mercimek büyüklüğünde limon tuzu

Eğer. yazın bu reçeli. hazırlamak isterseniz. tarhanalık acı kırmızı biberden. de çok iyi sonuç alırsınız.

HAZIRLANIŞI
Önce biberlerimizi yıkıyoruz.[ Ben eldiven kullandım.bu çok önemli ellerimizin yanmaması için]
  Saplarını kesiyoruz. tohumlarının bir kısmını çıkarıyoruz
Eğer tohumların hepsini temizlersek reçel imiz  tatlı biber reçeli olur
Önce. tarhanalık. tatlı biberleri . ince şeritler halinde  kesip. daha sonra.minik . minik  dikdörtgenler  kesiyoruz. Sivri biberleri. ince yuvarlaklar şeklinde kesiyoruz.
Tencereye  doğrayıp hazırladığımız  biberleri ve 1.5 su bardağı  suyu koyup  bir tur haşlayıp biberlerin suyu tamamen çekmesini sağlıyoruz.Ocaktan aldığımız tenceremizin içine.ölçülü şekeri koyup bir gece bekletiyoruz.
Ertesi gün. bir gece tencerenin     içinde bekleyen şekerli  biberlerimizi yİne orta hararetli bir ısıda kaynatıyoruz .Üzerine biriken köpüklerini alıyoruz . Reçelimiz göz  göz  olunca limon suyunu. limon tuzunu ilave edip bir tasım daha kaynatarak sıcak .Sıcak kavanozlara boşaltıyoruz. Kavanozlarımızı ters çeviriyoruz bir gece bekletip ertesi gün kavanozlarımızı düzeltiyoruz.
NOT Hazırladığınız reçelleri küçük  . kavanozlarda saklamanızı tavsiye ederim
Büyük boy. kavanozlara konulan. reçeller .tüketilmek için  . kapağı açıldığında . hava ile temas edeceği için şekerlenebilir.





30 Eylül 2016 Cuma

EKŞİ ERİK REÇELİ*

Pazardan aldığım, erikler ekşi çıkınca ,reçel yapayım dedim    , bende reçel sahibi oldum.
MALZEMELER
1 kg ekşi erik
1 kg toz şeker
1\2 limon suyu
HAZIRLANIŞI
Erikler oyıkanır, ikiye bölünür çekirdekleri çıkarılır Bir kabın içine ayıklanmış olan erikler  ve bir kilogram toz şeker konur  ,bir gece bekletilir.Ertesi gün, tencereye şekerli erikler konur, orta hararetli bir ısıda,  bir taşım kaynatılır Şeker eriyince, erikler kevgirle alınır. Şurup on dakika  kaynatılır ,   içine erikler konur bir on dakika ,daha kaynatılır , üzerine biriken köpükler alınır. Limon suyu ilave edilerek ,bir taşım daha kaynatılır. Pişen reçel, ocaktan alınır, sıcak ,sıcak kavanoza boşaltılır.

25 Eylül 2016 Pazar

FIRINDA PALAMUT

Mevsim olarak tamda palamut  un en güzel zamanı .Özellikle çocuklar için fosfor kaynağı.Hem hazırlaması kolay hem de  çok lezzet lı bir balık  ..
MALZEMELER
2 adet palamut
1 adet kuru soğan
4 adet domates
4 adet yeşil biber
2 veya 3  adet defne yaprağı
tuz karabiber
1\2 çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Palamut ları temizledikten sonra ,dilim dilim kesiyoruz yıkayıp tuzluyoruz ,süzgü ye koyup fazla sularının akmasını bekliyoruz.
Fırın tepsisini  çok az bir şekilde yağlıyoruz. Soğanların kabuklarını ayırıp , halka .halka kesiyoruz.biberlerin saplarını kesip üçe veya dörde kesiyoruz.Hazırladığımız .sebze karışımını çok az tuzla tuzluyoruz.Yağlı fırın tepsisine ,balıklarımızı sıralıyoruz,.sebze karışımını da üstüne yayıyoruz.Defne yapraklarını da ilave ediyoruz. Eğer domatesimiz sulu ise su ilavesi yapmıyoruz etli domates ise su ilavesi yapıyoruz.Yağı .tuz ve karabiberi çırpıp üzerine döküyoruz.180 derece fırında 30 veya 35 dakika pişiriyoruz.

23 Eylül 2016 Cuma

DOMATES SOSLU , BİBER TURŞUSU

MALZEMELER
5 kg domates
2 kg yeşil biber
1 su bardağı çiçek yağı
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 su bardağı kaya tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
2 baş sarımsak
3 veya
4 adet   1 lt lik kavanoz
HAZIRLANIŞI
Domates ve biberler yıkanır.Biberlerin sapları kesilir biberler ikiye veya üçe doğranır.Domateslerin sap kısımlarının yuvaları  oyulur domatesler rondodan geçirilir veya rendelenir.Sarımsakların kabukları soyulur  ikiye veya üçe kesilir.tuz , çiçek yağı, sirke toz şeker le birlikte tüm malzeme bir kabın içine konur bir kaç saat bekletilir. kavanozlara doldurulur üzerilerine bir miktar yağ konularak kavanozların kapakları kapatılır.

DOĞRAMA TURŞU

Bu turşuyu arkadaşım Mübeccel de yemiştim ve çok beğenmiştim .Tarifi için arkadaşım  Mübeccel e çok teşekkür ederim
MALZEMELER
1 adet orta boy beyaz lahana
1 kg havuç
1 kg kornişon turşu
1 kg kereviz
1 kg kırmızı biber
1 kg yeşil biber
5 baş sarımsak
1 lt üzüm sirkesi
3 lt kaynamış soğumuş su
1,5 su bardağı kaya tuzu
1 çay bardağı limon tuzu
HAZIRLANIŞI
Tüm sebzeler iyice yıkanır.Lahanalar yaprak yaprak ayrılır ince ince doğranırHavuçların dışı kazınır fındık büyüklüğünde dogranır  Biberlerin sapı kesılır ,tohumları çıkarılır . kornişon  salatalıklar fındık büyüklüğünde doğranır. Kerevizin dış kabuğu soyulur yaprakları ile birlikte ince ince doğranır Tüm malzemeler büyük bir kabın içine alınır.Sarımsakların kabukları soyulur küp. küp doğranır.
Üç litre olan sudan  iki su  bardağı alınır içine kaya velimon tuzu konularak bir emaye kapta karıştıra karıştıra eritilerek kaynatılır soğutulur
NOT tuzların eritileceği kap  Kesinlikle emaye veya ısıya dayanıklı cam  olmalı Diğer madenlerin alaşımları bozuluyor
Soğuyan tuzlu su sirke ve kaynamış soğumuş su, doğranan malzemelerin üzerine dökülür bir gece bekletilir.
Ertesi gün kavanozlara doldurulur,sirkeli tuzlu su, kavanozların üzerine dökülerek, kapağı kapatılarak saklanır.

ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 çay bardağı  şehriye[ istenilen şehriye kullanılır].
3 su bardağı sıcak su
100 gr  tereyağı
2  çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
HAZIRLANIŞI
Pirinçler ılık ve tuzlu suda bir saat  bekletilir.Tencereye .tereyağı. zeytinyağı konur. yağ eriyince şehriye tuz ilave edilip şehriyeler açık kahverengi  oluncaya kadar kavrulur .Bol suda yıkanıp ,,nişastasından, arındırılan süzülen, pirinç, tencereye ilave edilip, kavrulur. Pirinçler saydam bir renk alınca, sıcak su ilave edilip. tencerenin kapağı kapatılır. Önce yüksek ateşte, üç dakika .sonra kısık ateşte, pişen pirinçler göz. göz olunca, tencere ocaktan alınır. Kapağı açılarak üzerine kağıt havlu konur, kapak kapatılarak, yirmi dakika dinlendirilir.  Pirinçler, kırılmadan karıştırılarak servis yapılır.

PASTIRMALI KURU FASULYE

MALZEMELER
2 su bardağı kuru fasulye
3 su bardağı su[Fasulyeleri kabartmak için]
1  lt su[Fasulyeleri haşlamak için]
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet domates
2 adet köy biberi
1 çay bardağı zeytin yağı
100 gr pastırma
1 tatlı kaşığı tereyağı
tuz
HAZIRLANIŞI
Bir kaba kuru fasulyeler ve bir lt soğuk su konur , bir gece sabaha kadar bekletilir.Ertesi gün suyun içinde beklemiş ve şişmiş fasulyeler yıkanır. süzülür.Tencereye bir litre su konur. kaynatılır. Kaynayan suya fasulyeler atılır yumuşayıncaya kadar haşlanır. üzerine biriken köpükleri alınıp atılır.Fasulyeler parçalanmadan  yumuşayınca süzgüye dökülerek suyu süzülür ve sıcak su ile yıkanır.
Soğanın kabukları  soyulur .yemeklik doğranır.zeytinyağı ile sotelenir.salçalar ilave edilir .bir iki dakika sotelenir. fasulyeler ve sıcak su. doğranmış domates yeşil biber ilave edilerek orta hararetlı bir ısıda pişirilir .Ara sıra kontrol edilerekş suyu azalmışsa sıcak su ilave edilir Fasulyeler yumuşayınca tuzu ilave edilip az ısıda kaynatılır.
Tereyağı tavada eritilirş pastırmalar ilave edilerek bir iki dakika sotelenip  fasulye tenceresine konur.
Pişen yemek ocaktan alınır arzu edilirse fırında on veya on beş dakika 200 derecede pişirilir.
Eğer güveç tencerede fırınlanacaksa.  güveç tencere kısık ateşte ısıtılır içine pişen yemek konur fırına verilir.

7 Eylül 2016 Çarşamba

MAYALI TUZLU POĞAÇA

Bu lezzetli poğaça yı ilk kez Kastamonu da evine misafir olduğum komşum Tülin  çay saatinde ikram etmişti çok beğenmiştim.Arkadaşım Tüline çok Teşekkür ederim.
ilginç olan mayalı hamur buzdolabında mayalanıyor
MALZEMELER
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz maya
3 tane kesme şeker
1 adet yumurta
1 adet yumurta akı
1 su  bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
100 gr tuzsuz tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1 ,5 tatlı kaşığı tuz
1  adet haşlanmış patates
200 gr beyaz peynir
1\2 demet maydanoz
4 veya 5 su bardağı un
ARA KATLAR İÇİN
150 gr margarin eritilecek
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
susam, çörek otu
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine,bir su bardağı ılık su , bir yemek kaşığı toz maya, üç tane kesme şeker konur ve mayanın  kabarması beklenir.Bu arada 100 gr tereyağı eritilip ılıtılır .Maya kabarınca  önce sıvı yağ eritilmiş margarin ,bir bütün yumurta, bir yumurta akı, yoğurt,tuz ilave edilir biraz elle karıştırılıp un ilave edilir.Yumuşak ele yapışmayan  hamur elde edilir.
Hazırlanan hamur ,dört eşit parçaya  ayrılır.Her parça yemek tabağı büyüklüğünde elle açılır Yüz elli gram margarin eritilir , tabak büyüklüğünde açılan hamurun her yanına sürülür bohça gibi katlanıp ters çevrilerek tepsiye konur. Dört adet hamura da aynı işlem yapılır, ve bir gece buzdolabında bekletilir.Haşlanmış patatesin kabukları soyulur rendelenir,peynir ezilir, ince ,ince kesilen maydanozla karıştırılır bir tabağa konup streçlenir ertesi gün kullanmak için buzdolabına kaldırılır.
Ertesi gün  buzdolabında bekletilen hamurlar alınırDört parçaya ayrılan hamurun.Bir parçası tezgahın üzerine konur elle ,yemek tabağı kadar büyütülür.Büyütülen hamur üçgen şeklinde sekiz  parçaya bölünür geniş kısmına patatesli peynirli malzeme konur  sigara böreği gibi sarılır.Diğer hamurlara da aynı işlem yapılır Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralanır. üzerilerine yumurta sarısı sürülüp susam ve çörek otu serpilir.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede
15 veya 20 dakika pişirilir.









6 Eylül 2016 Salı

Kızılcık Marmelatı

MALZEMELER
1 kg kızılcık
3 su bardağı tozşeker
1\2 çay kaşığı limon tuzu
1\2 limon suyu
2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Kızılcıkların ,saplarını ve çürüklerini ayıkladım yıkadım tencerenin içine koyupş üzerini iki parmak geçinceye kadar su ilave edip orta hararetli ısıda kaynattım.Kaynayan kızılcıklar çekirdeklerinden

ayrılınca  pişme  işlemi tamalanmış demektir.Pişme süresi malzemenin çokluğuna göre değişiyor.Pişen kızılcıklar ,soğuyunca süzgü ye döküp iyice ovalayarak süzüyorum çekirdeklerini atıyorum
Tencerenin içine, kızılcık püresini  toz şekerle birlikte pişiriyorum.
Kaynayıp göz göz olunca limon suyunu ve limon tuzunu  ilave edip bir iki taşım kaynatıp tencereyi ocaktan alıyorum.
Kavanozlara  sıcak, sıcak doldurup,ağzını sıkıca kapatıp,, kavanozu ters çeviriyorum ve soğuyuncaya kavanozları  düzeltip saklıyorum.

.

Kızılcık Şerbeti

Kızılcıkları, pazardan  alıp, çöpl
erini temizledim ,,yıkayıp suyunu  süzdürdüm ve dondurucuda sakladım.Dün, dondurmuş olduğum kızılcıklardan  dan şerbet hazırladım.
MALZEMELER
1 kg kızılcık
3 su bardağı toz şeker
3 lt su
1\2 çay kaşığı limon tuzu
Bu ölçülerdeki şeker ve su miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
Tencerenin içine kızılcıkları ve suyu ilave edip kızılcıklar yumuşayıp çekirdeğinden ayrılıncaya kadar 15 dakika kadar kaynatıyoruz.Soğuyunca bir  süzgüden geçiriyoruz taki çekirdekleri süzgüde kalana  kadar.
Sulu kızılcık  püresini , tozşekeri ile kaynatıp üzerine biriken köpüklerini alıp atıyoruz limon tozunuda ilave edip bir taşım daha kaynatıyorum.Soğuyunca .süzgüye temiz bir tülbent serip tülbentli süzgüyü derin bir kabın içine otutup.kızılcık püresini döktüm .Tülbenti sıkıca bağlayıp bir gece beklettim.Ertesi gün tencereye biriken kızılcık şerbetini kavanozlara aldım.Tülbentt kalan püreye biraz toz şeker biraz şerbetten koyup bir tur kaynattım marmelat yaptım.
Not  Konsantre olarak hazırlandığı için bardağa bir miktar şurup ,koyup su ile inceltebilirsiniz.

3 Eylül 2016 Cumartesi

Kışlık melemen hazırlayıp, cam kavanozlarda sakladım.

Domatesin ,biberin bol olduğu bu ağatos ve eylül ayında biberli , domatesten bolca hazırlayıp , kışa saklıyorum .Kış mevsimi gelince hazırladığum bu malzemeden melemen yapıp ,afiyetle tüketiyoruz. Makarnalarada nefis bir sos oluyor.
MALZEMELER
5 kg domates
2 kg sivri biber
5 adet 1 kg cam kavanoz
5 adet 1 kg cam kavanoz kapağı
1 çay bardağı zeyginyağ
1 çorba kaşığı kayatuzu
HAZIRLANIŞI
Biberlerin saplarıkesilir, tohumları çıkarılır
Yıkanır bir süzgüye koyularak sularının süzülmesi sağlanır.
Domatesler yıkanır, ikiye kesilir baştarafındaki çukur kesilir 
Domatesler rondodan , geçirilir veya küçük , küçük doğranır. 
Biberler küçük, küçük doğranır. Tencereye  domatesler biberler, tuz, zeytin yağı koyularak orta, hararetli bir ateşte karıştırarak  salça görüntüsü alıp 
Göz, göz oluncaya kadar kaynatalım.
Sıcak , sıcak kavanozlara tek, tek doldurarak kapağını kapatıp hızla ters çeviriyoruz soğuyuncaya kadar bir gece bekletiyoruz.Ertesi gün kavanozları düElterek saklıyoruz.





Domates salçası hazırlayıp cam kavanozlarda sakladım

Malzemeler
5 kg domates
5 adet 1 kg cam kavanoz
5 adet kavanoz kapağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı  kaya tuzu
Hazırlanışı
Domatesler yıkanır, çürükleri ayıklanır, ortadan ikiye kesilir baş kısmındaki yuvarlak kesilip , ayrılır  gelişi güzel doğranır eğer kabukları çıkıyorsa ayrılır.
Rondodan geçirilir veya zar şeklinde doğranır.
Tencereye doğranmış domatesler, tuz,
Sıvıyağ konur orta hararetli bir ateşte karıştırılarak pişirilir.
Domatesler göz, göz olunca sıcak haldeyken kavanozlara  tek , tek boşaltılır kapakları kapatılarak , hızla ters çevrilir ve bir gece sabaha kadar iyice soğuyuncaya kadar bekletilir.
Ertesi gün kavanozlar düzeltilerek saklanır.



Hibiskus Şerbeti

Sayısız yararı olan Hibiskus,Sivas ilimizde nar çiçeği olarak bilinen  bu bitki kompostoşarda , özellille ayva reçelinde kullanılan , kışın çay olarak tükettiğimiz , şifası saymakla bitmeyen ayva tatlısında renk olarak kullandığım bir mutfak olmaz olmazımdır.Sivasa ,gezmeye gittiğimde ikram edilmişti, hem sıcak çayı ,hem şerbeti çook beğenmiştim.
Şimdi sizlerle şerbetinin yapımını paylaşacağım
Ne içtiğimizin farkın olduğumuz doğal lezzet
Limon dilimi ilede servis yapabilirsiniz
Malzemeler
1 çay bardağı Hibiskus
2 adet  küçük tarçın çubuk
6 veya7 tane tane karanfil
2 su bardağı toz şeker
1 ,5 lt su
Süslemek için
Limon dilimleri
HAZIRLNIŞI
Tencereye, su, kabuk tarçın konur 
, su kaynayınca şeker ilave edilir karıştırılır
Hibiskuslar tane karanfiller atılarak ,
10 veya 15 dakika kaynatılır, soğutulur.
Süzülerek şişelere doldurulur, arzuya göre
Su ilavesi ile inceltilerek, bardaklara konarak servis yapılır.





31 Ağustos 2016 Çarşamba

Patlıcanlı, köfteli ,pilav

Patlıcanlar , domatesler bollaşınca en çok pişirdiği pilavdır. Hem ana yemek , hem çeşnili  pilav
Hani bir söz vardır  ,Hem yemek , hem katık diye
Tam da böyle bir pilav , bir de yanına buuzz gibi ayranla denemeye değer.
MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 adet olgun domates
2 adet patlıcan
300 gr köftelik kıyma
3 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
1 çay bardağı zeytin yağı
50 gr tereyağı
Kızartma için çiçek yağı
HAZIRLANIŞI
Önce , pirincimizi bir kaba alıp  ılık ve tuzlu suda ıslatıyoruz.
Domateslerimizi ortadan ikiye kesip  rendeliyoruz  bir tencereye alıyoruz,içine tuz ve  iki çorba kaşığı zeytinyağı ilave edip, domatesler suyunu çekip salça görüntüsü alıncaya kadar pişiriyoruz.
Patlıcanları saplarını kesip, alacalı soyup
Tuzlu suda bekletiyoruz.
Kıymanın içine  tuz, karabiber koyup yoğuruyoruz , küçük misket köfteler yapıyoruz.
Tavaya kızartma yapmak için , çiçek yağı koyup iyice ısınmasını bekliyoruz.
Bu arada patlıcanları Tuzlu sudan çıkarıp sıkıyoruz , kağıt havlu ile suyunu alıp, ısınan yağa atıp ,kızartıp tavadan alıyoruz.
Köfteleride ,aynı yağın içinde kızartıp ,kızarma işlemini bitiriyoruz.
Pilav tenceresine ,zeytinyağı ve tereyağını koyup biraz ısınmadını bekliyoruz pirinçleri iyice yıkayıp, nişastasından arındırıp, pilav tenceresine ilave edip ,pirinçler saydam bir görüntü alıncaya  kadar, kavuruyoruz, üç su bardağı, sıcak ,ölçülü suyunu ,tuzunu, domates püresinide ilave edip, önce yüksek ısıda , sonra kısık ateşte göz, göz oluncaya kadar pişiriyoruz.
Pilav pişince içine, kızarmış patlıcan ve köfteleride ilave edip , yirmi dakika demlendiriyoruz.
Karıştırıp , servis tabağıa alıyoruz.


11 Ağustos 2016 Perşembe

Peynirli poğaça

Malzemeler
1 su bardağı sulu yoğurt
1/2 su bardağı zeytin yağı
150 gr  tereyağı veya margarin
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3,5 veya 4 su bardağı un
İç malzeme için
300 gr peyaz peynir
Hazırlanışı
Tereyağı eritilir , ılık hale gelince karıştırma kabına alınır,sıvıyağ, yoğurt, tuz, yumurta akı ,hepsi birden karıştırılır.Elenmiş un  kontrollu konur.
Kabartma tozuda,  ilave edilerek, ele yapışmayan, çatlamayan ,bir hamur elde edilir.
Hamur dinlenirken , fırın tepsisine yağlı kağıt serilir, peynir çatalla ezilir.
Dinlenen hamurdan ,yarım limon büyüklüğünde ,parça koparılır, düz bir zeminde .elle bastırılarak ,kahve tabağı büyüklüğünde açılır, ortasına peynir konur
D şeklinde ,katlanarak fırın tepsisine ,konur.
Tüm hamur , bitinceye kadar ,aynı işlem uygulanır, üzerine ,çırpılmış yumurta sarısı ,sürülür, önceden ısıtılmış fırında , 180 derecede 20 dakika pişirilir.

Portakallı şeftali reçeli

Yaz portakalı ile şeftali reçeli muhteşem oluyor
MALZEMELER
1 kg sert şeftali
2 adet portakal
3 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
1 mercimek büyüklüğünde limon tuzu
1 çorba kaşığı ,sıcak su
HAZIRLANIŞI
Şeftalilerin kabukları soyulup ortadan ikiye kesilip , çekirdeği çıkarılır .dilim , dilim kesilir. Bir tencereye , bir sıra şeftali dilimleri, üzerine toz şeker konur ,tekrar şeftali dilimleri, toz şeker serpilir  ve bu şekilde bir gece bekletilir.
Ertesi gün ,orta hararetli bir ateşe tencere konur, şekerler eriyince, şeftaliler alınır sıkılmış portakal suyu eklenir,  kaynatılır köpükleri alınır . Reçel  , şurubunun rengi koyulaşmadan şeftaliler , limon suyu konur , bir iki taşım kaynatılır, limon tuzu bir çorba kaşığı sıcak suyun içinde eritilip ilave edilir bir taşım kaynatılıp, reçel ocaktan alınır.Tencerede soğuyan reçelin üzerine, temiz bir tülbent konularak güneşte ,bir kaç gün bekletilerek kavanozlara konur , güneş almayan bir yerde saklanır.


8 Ağustos 2016 Pazartesi

Domates dolması

Her yaz ,annemin  yassı domateslerden pişirdiği  bu dolma bizim evimizin klasiğidir. Ben bu dolmaya annemin klasiği derim ve çok severim Eğer bu dolma pişmezse sanki benim için bir şeyler eksik gibi olur.
Gelelim tarife👇
MALZEMELER
1 veya 1,5 kg yassı domates
1/2 su bardağı pirinç
200 gr dolmalık kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
Tuz
3 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Pirinç yıkanarak bir tencereye alınır  ,iki su bardağı su ,bir çay kaşığı tuz ,konularak orta ısılı bir ateşte ,pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğutulur.
Sebzeler  yıkanır, domateslerin sapları koparılır.Domateslerin dipleri çok az kesilerek kapak yapılır, açılan bu kapaktan domatesin içi bir çay kaşığı ile oyularak  boşaltılır.Tüm domateslere aynı işlem uygulanır.
Tavaya kabukları soyulmuş, yemeklik doğranmış , kuru soğan zeytin yağı ile konularak sotelenir, soğanların rengi pembeleşince kıymalar ilave edilir, kıymaların rengi kahverengi oluncaya kadar kavrulur , içine haşlanmış pirinç ,tuz , karabiber konur bir , iki tur kavrulur  ocaktan alınır.İnce, ince doğradığımız maydanoz ,taze  nane ilave edilerk iç harç hazırlanır.
Hazırlanan malzeme domateslerin içine doldurulur, kapakları kapatılır her domatesin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağı konur.
Domatesleri oyunca  içinden çıkan domates parçaları , bir tatlı kaşığı toz şeker ve tuzla rondodan geçirilerek dolma tenceresine dökülür, orta hararetli ısıda, onbeş yirmi dakika pişirilir.