27 Ekim 2016 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YEMEĞİ



MALZEMELER
4 adet enginar
4 çorba kaşığı dolusu pirinç
2 adet limon
1 adet kurudoğan
4 adet taze soğan
1 demet dereotu

1 tatlı kaşığı tuz
1\2 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Sizlere annemin{ çiğden} hazırladığı İzmir usulü enginar dolmasının tarifini yazacağım[
Bir tencereye limon suyu ve su konularak bekletilir.Enginarın yapraklarının biraz açık olanları dolma için daha elverişli oluyor.Enginar yapraklarının uçları kesilir ortası bir tatlı kaşığı yardımı ile açılır  ortalarındaki tüyler temizlenir sapı kesilir ve limonlu suyun içinde kararmaması için bekletilir.
Kuru soğanın dış yaprakları soyulur ince ince yemeklik doğranır Taze soğanların püskülleri kesilir yıkanır  ince ince doğranır.Yarım demet dereotu yıkanır ince ince doğranır pirinç yıkanır hazırlanan malzemeler bir kaba alınır tuz zeytinyağı , bir adet limon suyu ,ilave edilerek karıştırılır.Elimize aldığımız bir adet enginar başını önce ortasına sonra yaprak aralarına hazırladığımız pirinçli malzemeden koyarak tencereye ters bir biçimde yerleştiriyoruz yani sap kısmı yukarıya gelecek şekilde diğer enginarları da aynı şekilde doldurup ters koyuyoruz üzerine biraz zeytinyağı limon suyu tuz ilave ederek  üzerine bir tabak kapatıp azar azar sıcak su ilave ederek kısık ateşte 45 dakika veya bir saate yakın pişiriyoruz
Piştiğini anlamak için bir tane yaprağı çekiyoruz kolayca kökten kopuyorsa pişmiş demektir
Pişen enginar dolmaları soğuyunca servis tabağına alıyoruz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder