18 Şubat 2017 Cumartesi
FİLİZLİ PİLAV
Sulu bir pilav çeşididir.Genellikle Antalya,nın Akseki ilçesi ve yöresinde bilinir.Asma yapraklarının en uctaki çok taze yaprakları genellikle Mayıs ayında toplanarak gölgede kurutulur. Bez keselerde saklanır.Mayıs ayında ise taze ,taze asma yapraklarından toplanarakta yapılır. İçine katılan tahin de bu yemeğe ayrı bir tat katıyor. Eskiden Akseki de evlerde kavurmalar erkek keçi etinden[] yöresel adı ile erkeç etinden]yapılıp , küçük .madeni kaplara dökülüp asılacak yerine .pamuk ipliği takılırmış.İyice donan kavurmalar kilerlerde yüksek yerlere asılarak saklanırmış.Bu yemek aslen kavurmadan yapılıyor, fakat zaman içinde damak zevkleri değişince daha çok kıyma veya dana ve kuzu eti ilede yapılıyor.
MALZEMELER
200 gr orta yağlı kıyma
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 cay bardağı yeşil mercimek
1 kase kurutulmuş asma yaprağı
1 adet kuru soğan
50 gr tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı tahin
2 diş sarımsak
4, su bardağı su
kuru nane
tuz
HAZIRLANIŞI
Yeşil mercimekler, bir tencereye konur üzerine iki su bardağı, su konur çok az yarı haşlanır, Tencereye,tereyağ, zeytinyağ, konur kısık ateşte eriyen yağların içine yemeklik doğranmış soğan ilave edilerek ,yakmadan, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Sırası ile salçalar konur bir kaç dakika kavrulur ,iki su bardağı su konur,salçalı su kaynayınca kuru asma yaprakları biraz elimizde ovularak tencereye konur , asma yaprakları ve soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir Ama yaprakları kaynarken ekşi tadını salçalı suya bırakır bu pilava farklı bir tat verir.Bulgur, tuz , süzülmüş yeşil mercimekte tencereye, ilave edilerek mercimekler ve bulgurlar iyice pişinceye kadar kısık ateşte kaynatılır.Pilavın suyu azalırsa az ,az sıcak su ilave edilir. Kabukları soyulmuş sarımsaklar tuzla ezilir, bir kaba alınır.içine tahin ve iki çorba kaşığı ılık su konularak çırpılır kaynayan pilavın içine dökülür, bir taşım kaynadıktan sonra pilav tenceresi, ocağın üzerinden alınır, kuru nane serpilir.
NOT.Yeşil mercimek yerine haşlanmış kuru fasulyede kullanılabilinir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder