10 Şubat 2015 Salı

EKŞİ TARHANA





EKŞİ TARHANANIN HAMURUNUN HAZIRLANMASI
1 kgrm Ekşi erik
1kgrm domates

2 kgrm iri bulgur

2 çorba kaşığı tuz
yeterli miktarda su
Bu çok özel bir çorbadır Yöreseldir Memleketim olan Aksekiye ait bir yiyecektir Bilen kişi sayısı çok azdır unutulmaya yüz tutmuştur ben elimden geldiğince yaşatmaya çalışıyorum

 Büyük bir tencerenin içinde ekşi erik , domates iyice pişirilir pişirme sırasında tuz ilave edilir suyu az olursa biraz su ilave edilir ki erik ve domates tencerenin dibine yapışmasın diye içine iri  bulgur ilave edilip  karıştırılır bir gece tencerenin ağzı açık bekletilir,[ tencerenin üzerine süzgü kapatılır bulgur ekşiyip bozulmasın diye]
Ertesi gün hazırlanan malzeme yoğrulur çay tabağı büyüklüğünde elle inceltilerek bezeler yapılır  temiz bezlerin üzerinde  önü ve arkası çevrilerek iyice kurutulur , kuruyan tarhanalar cam kavanozlarda saklanır.

EKŞİ TARHANANIN PİŞİRİLMESİ
MALZEMELER
1 su bardağı ekşi tarhana
1\2 kgrm orta yağlı kemikli  kuzu eti
1 adet şeker pancarı eğer bulamazsanız bir adet orta boy patates
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet kuru soğan
Bir parça ekşi erik pestili
50 grm tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
2 su bardağı soğuk su
YEMEĞİN PİŞİRİLMESİ
Ekşi tarhanalar geceden soğuk suyun içinde bekletilir.Önce kemikli  kuzu eti haşlanır .Tencereye tereyağı, zeytinyağı, yemeklik doğranmış kuru soğanlar konur ve sotelenir.domates salçası ilave edilip bir kez karıştırılır haşlanan et, haşlanan nohut, kabukları soyulup küp küp kesilen şeker pancarı veya patates ,ıslatılan tarhana erik pestili, ilave edilir sıcak su ilave edilerek soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir son olarak tuzu ilave edilir sulu pilav şeklinde kıvama gelince servis yapılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder