ÇİÇEK ÇÖREK
100gr tereyağı veya margarin
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta akı
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3 veya 4 su bardağı un
1 adet fırın pişirme kağıdı
İÇ MALZEMESİ İÇİN
3 adet haşlanmış patates
300 gr beyaz peynir veya lor
1\2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 tatl kaşğı kuru nane
kırmızı pul biber
karabiber
ÜZERİ İÇİN
SUSAM VE ÇÖREK OTU
HAZIRLANIŞI
Katıyağ yakmadan eritilir ve sıvı yağ yoğurt, yumurta akı, sirke karıştırılır, sırasıyla katı karışım olan un ve diğerleri ilave edilir ele yapışmayan bir hamur yoğrulur ve bir saat kadar dinlendirilir.Patatesler haşlanır,soğutulur ve kabukları soyulur,rendelenir,yıkanan maydanozlar ince ince kıyılır peynir ezilir baharatlarla karıştırılarak hazırlanır.Dinlenen hamur ikiye ayrılır,fırında pişireceğiniz yuvarlak tepsi büyüklüğünde pişirme kağıdı kesilirve tepsinin içine yerleştirilir.İkiye ayrılan hamurun bir parçası merdane yardımı ileyuvarlak fırın tepsisi kadar açilir ve kağıtın üzerine yerleştirilir.Açıln hamurun çok ince ve muntazam olması gerekmiyor.Hazırladığımız patatesli iç malzeme, el ile yoğrulur.Elimize irice portakal büyüklügünde patatesli iç alıp önce rulo yapalım ve sonra o ruloyu çorba kasesi büyüklüğünde simit yapıp hamurun ortasına yerleştirelim.Kalan diğer patatesli için tamamı kullanılarak büyük rulo yapılır ve açılan hamurun uç kısmı büyüklüğünde simit yapılır , orta kısma yerleştirilen patatesli rulodan beş parmak genişlğinde uzağa yerleştirilir. İkinci hamurda ilk hamur büyüklüğünde açılır ve alttaki patatesli harcın üzerine konur .Kenarları bastırılarak sabitlenir T am ortaya çorba kasesi kapatılır kalan kısımlar iki parmak kalınlığında 8 veya10 dilim kesilir uç kısımlarını koparılmadan kesme işlemi bitirilir.Kesilen dilimlerin içi görünecek şeklinde yana çevrilir bütün dilimler bitinceye kadar çevirme işlemi yapılır . Üzerine önce yumurta sarısı sürülür daha sonra bir dilimine susam diğer dilime çörek otu serpilerek süsleme bitirilir .Önceden ısıtılan fırında 180 derecede altı üstü altın rengi alıncaya kadar pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder