AŞURE
MALZEMELER2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 çay tane kuru bakla
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru incir
1 adet elma
4 veya 5 su bardağ toz şeker
1 veya 2 lt su
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
2 adet nar
1 su bardağı kavrulmuş susam
toz tarçın
ceviz içiveya fındık
hindistan cevizi
kuş üzümü
HAZIRLANIŞI
Aşurelik buğdayın çöpleri ayıklanır yıkanır,büyükçe bir tencereye en az 8 su bardağı su konur ve kaynatmaya başlanılır.Kuru fasulye nohut ve kuru bakla ayrı kaplarda ıslatılır ve bir gece suda bekletilir.Kuru üzüm ve kuru kayısıda ayrı ayrı kaplarda su içinde bir gece bekletilir.
Aşurelik buğday ara sıra karıştırılır ve tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmaz aksi halde köpürerek taşar.Pişirme işlemi en az 2 saat devam eder taaki buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar.Bu arada kaynayan buğdayın suyu azalırsa kaynar su ilave edilir kesinlikle soğuk su eklenmez.Bir gece önce ayrı ayrı kaplarda suya yatırılan nohut kuru fasulye ve kuru bakla ayrı tencerelerde iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.Kuru üzüm de bir tencerede kaynatılır.Kuru kayısıda ayrı bir tencerede bir taşım kaynatılır.Kabukları soyulup çekirdek yatakları çıkarılan elmalarda küçük küçük kesilir. Elmalar toz şeker atılmada önce aşureye ilave edilir ,pirinç ayıklanır yıkanır ve ayrı bir tencerede iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.Kaynayıp iyice yumuşayan aşurelik buğdayın içine kaynatılıp pişirilen kuru fasulye nohut, kuru baklanın suları süzülür ve üzüm ve
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder