25 Ocak 2017 Çarşamba

Elmalı Crumble [Kırıntı]

Crumble .İngilizcede parçalamak ufalamak anlamında kullanılıyor .Türkçe karşılığı kırarak yada ezerek küçük parçalara ayırmak
Kırıntı üst katı olarak hazırlanıyor .Alt taban olarak elma,vişne ,böğürtlen, şeftali vb meyveler kullanılıyor veya sulanmayan meyveler birbirine karıştırılarak ta yapılabiliyor Örneğin elma ve böğürtlen gibi
MALZEMELER
1 kg elma[  ben mayhoş elma kullandım}
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay bardağı ceviz içi [isteğe bağlı]
1 çay bardağı kuru üzüm
CRUMBLE [KIRINTI]İÇİN
125 gr tuzsuz tereyağı [Küplere ayrılmış, buzdolabında soğutulmuş]
2 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
1\2 su bardağı tam buğday unu
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
Elmalar yıkanır,kabukları soyulup çekirdek yatakları çıkarılır küçük küpler halinde  yada yarım ay şeklinde kesilir .Toz şeker, tarçın, kuru üzümle karıştırılıp ısıya dayanıklı küçük  kaplara yada düz bir kaba elmalı malzeme alt taban olarak yayılır. Küçük kaplara konulacaksa kabın yarısına kadar malzeme konur.
Buzdolabından çıkarılan tereyağın üzerine unlar ve toz şeker vanilya konur parmak uçları ile kum görüntüsü alıncaya kadar ufalanır.Yada kuru malzemeler soğuk yağ ile rondo .ya konur üç veye dört tur kısa aralıklarla çevrilir.Eğer yağlı malzeme macun gibi olursa buzdolabında yarım saat bekletilip parmak uçları ile kum haline getirilir.
Hazırlanan kırıntı [crumble] elmalı malzemenin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 veya 35 dakika pişirilir . Ilık servis yapılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder