19 Temmuz 2014 Cumartesi

Muzlu Lokum

MUZLU LOKUM



MALZEMELER
1 su bardağı toz şeker
1 paket margarin
1,5 su bardağı un
6 su bardağı süt
2 pakt vanilya
ARASI İÇİN
1paket sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
2 adet muz
250 gr Hindistan cevizi rendesi
HAZIRLANIŞI
Bir tencerenin içine margarin konur ve kısık ateşte yakmadan eritilir. Sonra elenmiş un ilave edilir tahta kaşıkla hızla karıştırılır bu kez ateşin hızı fazlalaştırılır 3 dakika kadar kavurduktan sonra süt ve toz şeker ilave edilir hızla karıştırılır{ topaklanmaması için]Muhallebi göz göz olunca 1 veya 2 taşım kaynatılır Ocaktan alınan muhallebinin içine vanilya ilave edilir 10 dakika mikserle çırpılır Bu arada dikdörtgen bir cam kabın yüzeyi tamamen bolca Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır ve hazırlanan muhallebi dökülür , oda sıcaklığında soğumaya bırakılır .Sade krem şanti 1 su bardağı süt ile çırpılır ve soğuyan muhallebinin üzeri tamamen krem şanti ile kaplanır  hazırlanan tatlı  buzdolabına kaldırılarak bir gece bekletilir Ertesi gün soğuyan krem şantili muhallebiden küçük dikdörtgenler kesilir ortasına kabuğu soyulmuş ve 5 cm uzuluğunda kesilmiş muz şeritleri konur ikiye katlanarak servis tabağına alınır.















15 Temmuz 2014 Salı

KOLAY TURŞU

KOLAY TURŞU

MALZEMELER
2kgr ince sivri biber
4 kgr domates
1 su bardağı turşuluk tuz
2 subardağı üzüm sirkesi
2 su bardağı sıvıyağ
3 veya 4 baş sarımsak
1 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
Biberler yıkanır sapları kesilir ikiye veya üçe bölünür bir kapta bekletilir. Domatesler yıkanır ortadan ikiye kesilir.Makarna süzgüsü bir kabın içine oturtulur. Ortadan ikiye kesilen domateslerin çekirdekleri süzgüye sıkılır.Çekirdekleri sıkılan domatesler büyük bir kabın içine rendelenir Sarımsakların kabukları soyulup ikiye veya üçe kesilir..Tüm domateslerin rendelenme işlemi bitince daha önceden  kesilip hazırlanan biberlerin üzerine dökülür süzgüden süzülen domates suları tuz ve üzüm sirkesi  toz şeker ile   karıştırılıp domatesli biberli karışıma dökülür ve bir gece sabaha kadar bekletilir Ertesi gün bu karışıma sıvı yağ eklenip kavanozlara doldurulur .Kavanozlardaki  domatesli  karışımların üzerlerine tekrar sıvı yağ dökülüp kapaklar kapatılır serin bir yerde 15 gün bekletilir.
NOT Üzüm sirkesi ve tuz damak zevkine göre azaltılıp veya fazlalaştırılabilinir.

















DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

DENİZ BÖRÜLCESİ
2 demet deniz börülcesi
3 diş sarımsak
1\2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 adet limon
2 lt su
HAZIRLANIŞI
Semt pazarlarında bu aralar bolca bulunan deniz börülce salatası yapmanın tam zamanı 2demet aldığım börülceleri iyice yıkadım.Büyükçe bir tencereye 2lt su ilave edip  kaynattım{ Kaynayan suya kesinlikle tuz eklenmez çünki sebzenin kendisi tuzlu].Kaynayan suya deniz börülcelerini ilave edip 30 dk kaynattım.
İyice kaynayan bu börülcelerin yeşil kısımları soğuduktan sonra sıyrılır ince süpürge çöpü gibi sert dallarından ayrılır Servis tabağına alınır Üzerine çok az tuzla ezilen sarımsak zeytinyağı
 limon suyu ile çırpılıp salataya ilave edilir.

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Pazılı Börek

PAZILI  BÖREK

MALZEMELER
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
300 gram tulum loru
1 çorba kaşığı un{ Pazıların suyunu almak için]
3 çorba kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
tuz karabiber
6 adet hazır böreklik yufka
SIVI MALZEME İÇİN
1 Adet yumurta
1 su bardağı süt
1\2 su bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Pazıların sapları kesilir ve pazı yaprakları yıkanır ince kesilir bir süzgüye alınarak suyunun süzülmesi beklenir.Soğanın dış yaprakları soyulur ince kesilir çok az tuz ile ovulur fakat yıkanmaz .Bir kabın içine suyu süzülmüş kesilmiş pazı yaprakları ,soğan tulum loru karabiber ve 3 çorba kaşığı sıvı yağ ,1 çorba kaşığı un ilave edilerek iç harcı hazırlanır Bir başka kapta süt yumurta sıvı yağ çırpılarak hazırlanır.Fırın tepsisi az miktarda sıvı yağ ile yağlanır ve bir adet yufka bütün olarak tepsiden taşırılarak yayılır Diğer yufka parçalanarak alt kattaki  yufkanın üzerine serilir ve sıvı karışımdan yufkaların her tarafına  gelecek şekilde yayılır ve pazılı iç malzemenin 3'te 1 i serilir. 3.cü Yufkada parçalanarak pazılı malzemenin üzerine serilir sıvı malzeme yayılır yufkalar ve iç malzeme bitinceye kadar ayni işlemler yapılır 6 cı yufka bütün olarak ve hafif büzülerek yayılır en alttaki dışa taşırılan kenar yufkalar la kapatılarak{ 4 kenarı da] işlem tamamlanır 1 çay bardağı kadar sıvı malzeme tüm yüzeye sürülür ve  küçük kareler şeklinde kesilir önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 veya 35 dakika altı üstü altın rengini alıncaya kadar pişirilir.

























                                      





20 Nisan 2014 Pazar

taze asma yaprağı sarması

TAZE ASMA YAPRAĞI SARMASI
MALZEMELER
300 GR ASMA YAPRAĞI
3 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı domates püresi
1\2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz kekik
tuz karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye bolca su konur ve kaynatılır Asma yapraklarının sapları koparılıp yıkanır suyu süzülür ve kaynayan suya atılarak bekletilir çünki yapraklar çok taze olduğu için haşlanmaz sadece renginin dönmesi beklenir.Eğer su soğursa tekrar su ısıtılır.Diğer tarafta pirinç sıcak ve tuzlu suda bekletilerek kabarması beklenir  bu işlem yapraklar çok taze olduğu için yapılır.Kuru soğanların dış kabuklarıı soyulur.İnce ince kesili,r sırasıyla suda bekletilen pirinçin suyu süzülür bir tepsiye konur maydanozlar ine ince doğranır kekik tuz ve domates püresi zeytinyağın yarısıda eklenerek çiğden bir iç hazırlanır.Kaynar suda bekletilen yapraklar bir süzgüye alınır suları süzdürülür .Asma yaprağın dış kısmı dışa gelecek şeklinde tepsiye serilir bir tatlı kaşığı hazırlanan içten uzun rulo şeklinde yaprağın üst kısmına konur iki kenarlardan kapatılıp yukarıdan aşağıya doğru fazla sıkmadan sarılır ve tencereye dizilir tüm yaprağın sarılması bitince üzerine   kalan yarım su bardağı zeytinyağı bir çay kaşığı tuz  yarım limon suyu ve bir çay bardağı su ilave edilir bir dolma taşı veya pasta tabağı sarılan dolmaların üzerine konur önce hızlı ateşte 10 dakika, sonrada az ısıda. sıcak su ilave edilerek 15 veya 20 dakika pişirilir.

19 Nisan 2014 Cumartesi

LOR KURABİYESİ

LOR KURABİYESİ
1\2 kgr tuzsuz lor
2 yumurta sarısı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket[ oda sıcaklığında] margarin
2 adet kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi
4 veya 5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN
2 adet yumurta akı
1 su bardağı toz şeker
HAZIRLANIŞI
Bir kabın içinde tuzsuz lor, yumurta sarıları ,sıvıyağ, oda sıcaklığındaki yumuşak margarinle iyice karıştırılır.Rendelenen portakal kabuğu un ve kabartma tozlarıda eklenip yumuşak bir hamur yapılırHazırlanan kurabiye hamuru 20 dakika dinlendirilir. Fırın oldukça sıcak olacak şekilde ısıtılır Yumurta akları biraz çırpılr, bir tabağa toz şeker konur ve fırın tepsilerine yağlı kağıt serilir. Dinlenen hamurdan yarım limon büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır eğer hamur ele yapışırsa biraz sıvıyağ ile toparlanıp önce yumurta akına sonra toz şekere batırılarak fırın tepsisine aralıklı dizilir ve sıcak fırında180 derecede altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.

HARİKA BİR TAT

AĞLAYAN PASTA
3 ADET YUMURTA
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI TOZ ŞEKER
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI UN
2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI SÜT
1 PAKET KABARTMA TOZU
ÜZERİ  İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
1 POŞET SADEKREM ŞANTİ
1 SU BARDAĞI SÜT
KREMASI İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI[SİLME] UN
1 PAKET VANİLYA
HAZIRLANIŞI
Yumurta ve toz şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler de ilave edilir Kare bir cam kap yağlanır hazırlanan karışım dökülür önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 veya 30  dakika pişirilir.Fırından çıkarılan kekin 5 dakika dinlenmesi beklenir ve 2 su bardağı oda sıcaklığındaki süt dökülür soğutulur Diğer taraftan bir poşet krem şanti 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılıp soğuyan kekin üzerine sürülür ve buz dolabında 30 dakika dinlendirilir.Bir tencereye kremanın malzemeleri konup pişirilir ve karıştırılarak soğutulur.Dolapta dinlendirilen
krem şantili kekin üzerine dökülür