8 Kasım 2015 Pazar

ETLİ ÇİĞ KÖFTE

MALZEMELER
500 GR Yağsız sinirsiz iki kere çekilmiş et
500 gr çiğ köftelik bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı pul biber bir parça buzun içinde bekletilmiş
2 tatlı kaşığı toz sumak
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon
2 adet limon suyu
2 adet domaes
1 tatlı kaşığı isot biber [isteyen daha fazla kullanabilir]
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
1\2 kg taze soğan
1 demet taze nane
3 çorba kaşığı kuru nane
1\2 çay bardağı nar ekşisi
tuz
marul
1 adet bakır çiğ köfte leğeni
HAZIRLANIŞI
Çok zahmetli ve lezzetli olan çiğ köfteyi her zaman bizim evde eşim yoğurur.Oldukça kuvvet ve zaman isteyen bir iştir Bir ile bir buçuk saat arasında yoğrulur et ile  bulgurun  birbiri ile iyice özleşmesi gerekir
Kuru soğanın kabukları soyulur ince ince kesilir, sarımsakların kabukları soyulur tuzla ezilir Bir kaba bir parça buz ve pul biber konur.
Yoğurma tepsisine bulgur, et, salçalar soğan, sarımsak rendelenmiş domates ilave edilerek yoğrulur Ara sıra buzla birlikte pul biber ilave edilerek yoğurmaya devam edilir Buz etin pişmesini sağlar derler Yoğrulan etle bulgur yumuşayınca baharatları ilave edilir bu işlem bir saat kadar devam eder.Çiğ köfte tadılarak olduğu anlaşılınca baharatları limon suyu, yağ,  nar ekşisi, tuz ilave  edilerek yoğrulur.Maydanozlar yıkanır ince ,ince doğranır taze soğanlar temizlenir yıkanır sadece yeşil yaprakları ince ince kesilir
Çiğ köfte hamuruna hazırlanan yeşillikler ilave edilir fazla yoğrulmaz çünki yeşillikler solar.
Artık servis zamanı gelmiştir hazırlanan köftelik hamur elde  sıkılarak şekil verilir
Marul yaprakları ,taze nane, limon dilimleri ile servis yapılır








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder