8 Kasım 2015 Pazar

TARHANA YAPIMI

TARHANA YAPIMI

TARHANA YAPIMI
MALZEMELER
1 kg domates
1 kg kırmızı biber
1,5 kg kuru soğan
250 gr nohut
1\2 kg süzme yoğurt
3 kg  un[fazlada olabilir].
tuz
1 demet tarhana otu
HAZIRLANIŞI
Yapım aşaması zor gibi görünse de zamana ihtiyacı olan bir kış hazırlığı Bana göre mutfağımın olmazsa olmazı Kuru börülceli tarhana çorbası , süt ile  pişirilen tarhana çorbası muhteşemdir
Kışın o soğuk günlerinde ,sıcacık dumanı üzerinde sarımsaklı dereot lu tarhana çorbası birde yanında ev yapımı turşu  daha ne olsun  Tarhananın yapımını deneyin derim  vazgeçemiyeceksiniz

Domatesler yıkanır,doğranır.Kırmızı biberler yıkanır sapları ve tohumları ayıklanır doğranır. .Kırmızı biberler
önce temizlenip, sonra yıkanırsa çok sulanır bu yüzden önce yıkanması gerekiyor.Soğanların
kabukları soyulur,yıkanır doğranır Tarhana otu yıkanır kullanılmamış,  temiz bir tülbente sarılır. Bütün bu malzemeler su ilave edilmeden büyük bir tencerede tuz ilave edilerek pişirilir[sebzeler pişerken öz sularını bırakacaklar.]Soğanlar biberler domatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
.Pişirilen malzeme tamamen soğuyunca tülbente sarılı olan tarhana otu alınır ve atılır.Soğuyan iç malzemeler büyük bir karıştırma kabına alınır süzme yoğurt ilave edilip yoğurulur daha sonra un ilavesi ile hamur yoğrulur hamurun kıvamı poğaça hamuru kıvamında olmalı
Yoğrulan hamurun üzerine bir sofra bezi örtülür ve dokuz gün boyuca günde bir defa yoğrulur
nohut geceden ıslatılır ertesi gün yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir soğutulur Rondo dan geçirilir
Onuncu gün tarhana hamuruna  ilave edilir yoğrulur  artık tarhana hamurunun serilme zamanı gelmiştir  tarhana hamuru küçük bezeler halinde sofra bezlerine serilir.
 Tarhanalar  güneş almayan bir yerde gölgede kurutulması gerekir.Islanan sofra bezleri sürekli değiştirilip kurutulur. Tarhana bezeleri sürekli parçalanır kuruması kolaylaştırılır  üç veya dört gün sonra kuruyan tarhanalar ya elle ovulur elekten geçirilir veya  rondo dan geçirilir.
İrmik inceliğine gelen tarhanalar tekrar kuru sofra bezlerine serilip gölge bir yerde her gün sürekli karıştırılarak üç veya dört gün daha tamamen kuruması sağlanır #irmik sertliğine gelince , bez torbalarda  yada cam kavanozl






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder