2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 /2 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biner salçası
2 adet limon
Çorba kaşığı nar ekşisi
4 veye 5 adet taze soğan
1demet maydanoz
Tuz,kimyon,kırmızı pul biber,
1 demet marul
Mercimeği haşlamak için
4 su bardağı su
Hazırlanışı
Mercimek çöplerinden ayıklanır, yıkanır bir tencereye alınır, su tuz ilave edilir orta dereceli bir ateşte kaynatılır üzerindeki köpükleri alınır iyice yumuşayıncaya kadar haşlanırmercimekler tamamen pişince (yani eriyinceye) kadar beklenir suyu azalırsa sıcak su ilave edilir tencerenin içinde iki su bardağı mercimekli malzemenin kalması sağlanır
İçine bulgur ilave edilerek bulgurun
Kabarması sağlanır. Bir tavanın içine rendelenmiş kuru soğan zeytinyağı ilave edilerek yakmadan sotelenir sırası ile salçaları konur bir kaç kez daha sotelenir ve
Ocaktan alınıp kabaran bulgurun üzerine dökülür tüm baharatları ilave edilir limon suyu ve nar ekşiside ilave edilerek yoğrulur taze soğanlar temizlenir ,yıkanır
Ince ince doğranır maydanozlarda ayıklanır yıkanır ince ince doğranır mercimek köftesinin hamuruna ilave edilerek biraz daha yoğrulur ve elimize yarım limon büyüklüğünde bezeler alınır İzmir köfte formunda hazırlanır yıkanmış suyu süzülmüş marul yatağında istenilen şekilde konularak servis yapılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder