22 Mart 2016 Salı

ŞERBET HAZIRLANMASI

Ölçülerin  yarısı da hazırlanabilir
MALZEMELER
4 kg toz şeker
5 lt su
1 poşet damla sakızı
15 veya 20 tane, tane karanfil
Ayrıca
5 lt su
1 kase gül kurusu
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
1\2 kg tuzsuz badem
4 su bardağı su [Bademleri ıslatmak için]
1\2 kg çam fıstığı

HAZIRLANIŞI
Bademler, geceden derin bir kaba konur, üzerine su konularak, bir gece, sabaha kadar bekletilir.Ertesi gün süzülür ve yumuşayan bademlerin kabukları ayıklanır Ayıklana bademler fırın tepsisine konularak
150 derecede ara sıra karıştırarak kurutulur.Kuruyan bademler bir tavaya alınır kısık ateşte uzun süre karıştırılarak kavrulur. Çam fıstığı bir tavaya konur, az ateşte uzun sürede yakmadan kavrulur.
Büyük bir tencereye , dört kilogram toz şeker ile beş litre su konur ve karıştırılarak kaynatılır . kaynamaya başlayan şerbetin içine ayrı bir yerde  bir çay bardağı su ile kaynatılan ve süzülen karanfil suyu ve bir çay bardağı ile kaynatılan damla sakızı suyu dökülür, kaynayan şerbet sarı bir renk alınca  içine tekrar beş litre su dökülür karıştırılır  tencere ocaktan alınır ve bir gece dinlendirilir.
Bardaklara konulan şerbete kavrulmuş badem ve çam fıstığı konur ortasına bir adet gül kurusu konularak ikram edilir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder