Bu mayayı hazırlayabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
4 yemek kaşığı dolusu un
2 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
1 avuç nohut
1 adet 1 lt cam kavanoz
1. MAYALAMA
Un, tozşeker, tuz, cam kavonoza konularak, tahta kaşıkla karıştırılır.ılık su , kavonaza boşaltılarak hızlı , hızlı karıştırılır. Karışımın boza kıvamında ,olması sağlanır .nohutlar da ,kavanoza konularak ,kapağı kapatılıp sıcak tutacak bir bezle sarılır bir gece bekletilir. (Malzeme kavanozun 3/2 si kadar olacak).
Ertesi gün kavanozun içinde bir veya iki parmak. kadar hazırlanan malzemenin üzerinde sıvı birikecek. Kapak açılarak iki çorba kaşığı dolusu un konur karıştırılır.
2.MAYALAMA
Bir tencereye ,sıcağa yakın su koyup, kavanoz tencereye konur.çok az bir ısıda ikinci mayalanma yapılır. Artık kapak kapatılmaz
Bu mayalanma bir veya iki saat sürer. Mayalanma gerçekleşince sıvı hamur kavanozun ağzına doğru yükselir ve göz
Göz olur. Bu arada mayadan kötü koku geli, bu mayanın tuttuğunu gösterir doğru yolda olduğumuzun işaretidir.Tencerenin içindeki suyun soğumaması gerekir, bunun için çok az ısıda sürekli ısıtmak gerekir ısı kahve pişirmekte kullanılan çok az ısı olmalıdır amaç suyu soğutmamak. su sıcağa yakın ,ılık olmalı ,ama asla sıcak olmamalı (Çünkü ,su kaynar olursa ,maya bozulur) Üzerini bir sofra bezi ile örterek mayalanmayı hızlandırmış oluruz.Mayalanma dört saat kadar sürebilir. .Maya. kokmaya başlayınca bir kaba tel süzgü ile süzülür, nohutlar atılır .un ilave edilerek ekmek hamuru yoğrulur.Ele yapışmayan bir hamur olunca kek kalıbı sıvı yağ ile yağlanır hamur konur .
3. MAYALAMA
Hazırlanan , ekmek hamuru kabında üstü streçle kapatılarak,iki katına çıkması sağlanır.
Mayalandırılır.
Mayalanan ,ekmek hamuru ,önceden ısıtılmış ,fırında 200 derecede 40 veya 45 dakika pişirilir. İlk 20 dakikadan sonra ısı 175 dereceye düşürülür.İçinin de iyice pişmesi sağlanır.
Fırınların pişirme süreleri, , farklı olduğu için kontrol etmek gerekir.
Fırınların pişirme süreleri, , farklı olduğu için kontrol etmek gerekir.
Benzer bir mayayı annem nohutla yoğurt mayalamak için yapıyordu.
YanıtlaSil