28 Haziran 2016 Salı

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI

MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı  sıcak su
3  adet olgun büyük domates
50 gr tereyağı
2 çorba kaşığı zeytin yağı
tuz
2 çay kaşığı toz şeker
3 su bardağı ılık  su [ ayrıca pirinçleri ıslatak için]
HAZIRLANIŞI
Yaz gelip domatesler bollaşınca domates pilavı olmazsa olmazımdır Üzerine  karabiber  serpip yanına da  bir bardak ayran .....  benim için en güzel yemeklerden biridir
Şimdi gelelim bu güzel pilavı pişirmeye

Önce pirinç lerimizi bir kaba alıyoruz üzerine[  üç parmak kadar geçen] ılık su ve tuz koyup şişmeye bırakıyoruz en az 30 dakika veya bir kaç saat bekletiyoruz. bu işlem pirincin  nişastasından arınıp pilavımızın tane , tane olması için önemli
 Önce  domatesli suyu hazırlıyoruz Domatesleri yıkayıp ortadan ikiye kesiyoruz ve biraz sıkıp çekirdeklerini ayırıyoruz ,,rendeliyoruz veya küçük küçük kesiyoruz. Tencereye   bir çorba kaşığı zeytin yağı, bir çay kaşığı tuz, ve  domatesleri koyuyoruz.  Domatesler  suyunu çekip salça görüntüsü alıncaya kadar pişiriyoruz üzerine ölçülü sıcak suyunu koyup, kaynatıyoruz.
Bu arada pilav tenceremize ,tereyağı ve   zeytin yağını koyup eritiyoruz yıkanmış pirinçleri ilave edip  saydam bir renk alıncaya kadar kavuruyoruz kavrulan pirinçlere hazırladığımız sıcak  domatesli suyu döküyoruz. Pilavımızı önce üç dakika yüksek ısıda daha sonra orta ısıda
 pirinçler suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişiriyoruz. tencereyi ocaktan alıp üzerine kağıt havlu örtüp 20 dakika demlendirip servis yapıyoruz.



1 yorum: