5 Kasım 2014 Çarşamba

Kabuklu Kuru Barbunya-Yöresel Lezzetler


Kabuklu Kuru Barbunya




Malzemeler
500 grm kabuklu kuru barbunya
300 grm kuşbaşı kuzu eti
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1 limon suyu
1 çorba kaşığı un
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2'5 su bardağı  su
Tuz
Barbunyaları başlamak için
3 su bardağı su
Hazırlanışı
Kabuklu barbunyalar geceden  bir kabın içine soğuk su ile konur sabaha kadar bekletilir
Ertesi gün suyu süzülür bir tencereye su ile kabuklu barbunyalar konur 10 dakika kaynatılır süzülür
Düdüklü tencerenin içine kabukları soyulmuş yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağı ile sotelenir kuzu etleri ilave edilir sotelenir salçalarda ilave edilir haşlanan kabuklu barbunyalarda ilave edilir  2,5 su bardağı su ilave edilerek düşüklüğü tencerenin kapağı kapatılarak 15 dakika pişirilir pişen yemek ocaktan alınır tencerenin içindeki hava tamamen bitince kapak açılır 
Limon suyu, tuz, un, kabukları soyulup ezilmiş sarımsak çırpılıp yemeğe dökülür 
5 dakika kaynatılır pişirme işlemi tamamlanır servis yapılır

Not:bu kabuklu barbunya  Antalya'nın bir ilçesinde yetiştirilir  dalından koparılarak yıkanır  yemeklik şeklinde doğranıp kurtulur.



4 Kasım 2014 Salı

Un Helvası-Babaannemin yağda kavurmadan hazırladığı un helvası

Un Helvası

 Malzemeler

2 su bardağı un
1 su bardağı zeytinyağı
Şurup için
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su                                            



Hazırlanışı

Önce şurubu hazırlıyoruz bir tencereye su ve toz şeker konur şeker eriyinceye kadar karıştırılır şeker eridikten sonra 10 dakika Kaynatılır ocaktan alınır şurup ısıtılır.
Bir tavaya un konur kısık ateşte 45  dakika kadar yakmadan kavrulur kavurma işlemi bitince zeytinyağı ve kaynatılan  şurup dökülür hızlı hızlı karıştırılır yağlı un şurubun hepsini çekince hamur haline gelir helva ocaktan alınarak kaşıkla servis tabağına şekil verilerek konur.

2 Kasım 2014 Pazar

Yoğurtlu Kesme Çorba [Anneanne Çorbası]

 YOĞURTLU  KESME ÇORBA



MALZEMELER


HAMURU İÇİN
1 adet yumurta
5 çorba kaşığı su
1 su bardağı  un
1\2 çay kaşığı tuz

SOSU İÇİN
1 su bardağı süt
300 gram yoğurt
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

   Bizim evimizde anneanne çorbası çok pişer çünkü eşim çocuk iken anneannesi bu kesme hamurunu hazırlarken onu seyredermiş. Hamuru kestikten sonra hemen bir çorba pişirirmiş kalan hamuru kuruttuktan  sonra bir bez torbaya koyar  hadi bunu duvara as dermiş eşim bana hadi anneannemin çorbasından içelim der , işte sizlere tarifi;

   Bir kabın içine yumurta kırılır,su ve tuz ilave edilir karıştırılır.Azar ,azar un ilave edilerek bir hamur yoğrulur ve yoğrulan hamurun üzerine nemli bez örtülerek dinlenmeye bırakılır.Dinlenen hamurdan 2 beze yapılır düz bir zeminin üzerinde merdane yardımı ile yemek tabağı büyüklüğünde açılır.1\1 cm büyüklüğünde  önce boyuna sonra enine kareler kesilir.

Bir tencereye süt ilave edilir  süt kaynayınca hazırladığımız kesme hamurlar içine ilave edilir kaynamaya bırakılır ve hamurların yumuşaması sağlanır bu arada süt azalırsa tekrar sıcak süt ilave edilir diğer tarafta  sarımsakların kabukları soyulur bir bıçak yardımı ile ezilir yoğurda karıştırılarak çırpılır tenceredeki sütlü karışımdan azar azar yoğurda ilave edilir ısı eşitlenir ısınan yoğurt tencereye ilave edilerek kaynayıncaya kadar karıştırılır bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra tuzu ilave edilir tencere ocaktan alınır üzerine eritilen tereyağı ilave edilerek servis yapılır.



24 Ekim 2014 Cuma

Bal Kabağı Tatlısı

Bal Kabağı Tatlısı


Malzemeler
2 kgr bal kabağı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz içi 
Hazırlanışı
Bal kabakları dilimlere ayrılır kabukları soyulur üç parmak genişliğinde kesilir yıkanır yayvan bir tencereye bir sıra kabak bir sıra toz şeker ilave edilerek  şeker ve kabak bitinceye kadar sıralanır tencerenin kapağı kapatılacak orta hararetli bir ateşte 
Şekerler eriyip kabaklar suyunu sakıncaya kadar 15 veya20 dakika kaynatılır sonra tencerenin kapağı açılır 20 veya 25 dakika kadar daha  pişirilir kabaklar yumuşayınca
Tencere ocaktan alınır ve soğuttular soğuyan tatlılar servis tabağına alınır ceviz içi serpilerek servis yapılır
Not: arzu eden kabak tatlısı pişerken içine bir adet çubuk tarım ilave edebilir.








19 Ekim 2014 Pazar

Çekirdekli Üzüm Reçeli


Çekirdekli Üzüm Reçeli







Malzemeler
1 kase çekirdekli  üzüm
1 kase toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
Üzüm taneleri yıkanır  ve bir tencereye , bir ölçü üzüm bir ölçü toz şeker ilave edilerek bir gece bekletilir ertesi gün  kısık ateşte kaynatılır köpükleri alınıp atılır


25 veya 30 dakika kaynatılır  limonsuyu ilave edilerek. bir iki taşım kaynatılır pişirme işlemi bitirilir hazırlanan üzüm  reçeli sıcak
 sıcak kavanozlara doldurulur.

18 Ekim 2014 Cumartesi

Çintar mantarı kavurması

Malzemeler
1kgr Çintar mantarı
4 adet kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Mantarları bol suda iyice yıkamak gerekiyor taa ki yıkama kabın içinde hiç toprak kalmayıncaya kadar.bir tencerenin içine kabukları soyulmuş  yıkanmış kuru soğanlar gelişi güzel biraz irice doğranır zeytinyağı ilave edilir mantarlarda kuru soğanla aynı boyda doğranır tahta  kaşıkla ara sıra karıştırılacak kısık ateşte en az 45 dakika pişirilir mantarlar yumuşayınca tuzu ilave edilir 2 veya 3 dakika kadar daha pişirilir ve ılıyınca servis yapılır



15 Ekim 2014 Çarşamba

Elmalı kolay tatlı

Malzemeler
1paket sade kedi dili bisküvisi
2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
2çorba kaşığı nişasta
2  çorba kaşığı pirinç unu
1 çorba kaşığı un
1tatlı kaşığı damla sakızı
1paket  vanilya
1 çay kaşığı  pudra şekeri
6 adet elma
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
1 paket toz jöle vişne , limon gibi
Kedi dili bisküvileri ıslatmak için
1 su bardağı soğuk süt
Hazırlanışı
Kare cam kabın içine kedi dili bisküvileri soğuk süte batırılarak sadece bir sıra 
Sıralanır.bir tencereye süt şeker nişasta pirinçunu, un ilave edilerek pişirilir damlasakızı
 bir çay kaşığı pudra şekeri ile ezilerek pişirilen muhallebiye ilave edilir tencere ocaktan alınınca  vanilya ilave edilir ve cam kaptaki süte batırılmış kedi dili bisküvilerin üzerine dökülür tamamen soğuması beklenir. Elmaların çekirdek yatakları çıkarılarak rendelenir bir tencereye alınır toz şeker limonsuyu ilave edilerek elmalar pişirilir tencere ocaktan alınır ve içine hemen toz  jöle dökülerek hızlıca karıştırılır soğuyan muhallebinin üzerine dökülür buzdolabında 3 saat veye bir gece bekletilecek servisyapılır