300 gr orta yağlı kıyma
1 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı kısırlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kurusoğan
1 çorba kaşığı domAtes salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, kara biber
50 gr Tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Su
HAZIRLNIŞI
(Konya iline ait bir yemek.)Sema hanıma tarifi için TEŞEKKÜR EDERİM.
Kısırlık bulgur, bir kaba alınır üZerine iki,
Çorba kaşığı, sıcak su ,konur bulgur kabartılır.SIrası ile kıyma, tuz , karabiber,
Un ilave edilerek yoğrulur.Bir tepsiye biraz un serpilir,yoğrulan köfte harcından,yarım ceviz büyüklüğünde , parçalar koparalarak yuvarlanır unlu tepsiye konur. Bütün küçük köftelerin yapımı bitince
Unlu tepsi , sallanarak unların , köftelerin hertarafına yapışması sağlanır.
Bu unlar, çorba pişerken ona yoğunluk sağlaması için önemlidir,
Kuru soğanın , dış kabukları soyulur, yıkanır, yemeklik doğranır.Bir tencereye
Tereyağ ve zeytin yağ konulur, eritilir.Biber
Ve domates salçaları, ilave edilerek sotelenir, iki su bardağı sıcak su konularak kaynatılır. Kaynayan salçalı suyun içine, köfteler atılır tuz ilave edilerek
Kaynatılır yirmi veya yirmi beş dskika sonra, haşlanmış nohutlarda ilave edilip
Bir , iki taşım daha kaynatılarak topalak çorba servise hazır olur.
NOT: Nohutlar , konserve olarak kullanıldığı gibi, bir gece önce soğuk suda bekletilen , nohutlar, ertesi gün suyu süzülüp bir , tencereye su ve bir gece suda bekletilen nohutlar ,konularak kaynatılarak pişirilir.Nohutlarım, pişme sırasında üzerinde biriken köpükler alınarak, yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder