15 Eylül 2015 Salı

KURU MEYVELİ KURABİYE

MALZEMELER
1 Paket tuzsuz tereyağı[oda sıcaklığında]
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Çay bardağı yoğurt
1 Yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
3 veya 4 su bardağı un
İÇ MALZEMESİ İÇİN
3 Adet elma
6 Tane kuru incir
6 Tane kuru kayısı
1 Çay bardağı kuru üzüm
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı toz tarçın
ÜST MALZEMESİ İÇİN
1 Kase fındık kırığı
1 Yumurta akı
1 Kahve fincanı pekmez
HAZIRLANIŞI
Önce, iç malzemesini pişirerek, kurabiye yapımına, başlayalım.Elmalar yıkanı,r kabukları soyulur, ,rendelenir.Kuru incir ve kuru kayısı ince, ince kesilir.Bir tencereye, rendelenmiş elmalar ve toz şeker konur, orta ateşte pişirilmeye başlanır. Elmalar sulanınca incir,kayısı ve yıkanmış kuru üzüm de ilave edilerek pişirilir.Pişen iç malzeme ,ocaktan alınır, toz tarçın ilave edilir, karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
İç malzememiz soğurken, biz kurabiyemizin, hamurunu hazırlayalım.Bir cam kaba ,  yumurta sarısı ,oda sıcaklığında, yumuşamış olan tereyağı ve sıvıyağ alınır, elle çırpılarak krem haline getirilir.
 Önce , iki su bardağı kadar un ilave edilir ,.yoğrulur vanilya  , kabartma tozları ve tekrar un ilave edilerek ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur 30 dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan, yarım limon büyüklüğünde parça koparılır.Koparılan hamur  düz bir zeminde elle açılır , hazırlanan içten, bir tatlı kaşığı konur, bohça gibi katlanır ve  elde yuvarlanır önce yumurta akına sonra fındık kırığına batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Kurabiye hamuru bitinceye kadar bu işlem yapılır.Önceden ısıtılmış fırında170 derecede 20 veya 25 dakika pişirilir.Kurabiyelerin altı, altın rengini alınca fırından alıyoruz ve sıcakken  bütün kurabiyelerin üzerine çay kaşığı ile pekmez döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder