Ramazan ayının gelmesi ile fırınlarda çıkan bir yuvarlak ekmek çeşitidirf- .Sıkı dokulu çok fazla pişirilmeyen bu somun türü özellikle İzmir , Ödemiş , Tire ,Aydın Nazilli ve civarlarında çok bilenen
bir dolma türüdür.Ramazan ayında oruçla birlikte ,ekmek dolması birbirini tamamlar.Tam bir gelenektir bilenler için yada taa eskilerin marifetlerini sofraya taşıyanlar için.Çorbadan sonra dolma ile yemek tamamlanabilir yada ekmek dolmasının yanına mevsimine göre hoşaf yada komposto çok yakışır.Dolmayı pişirirken tencereye dolmanın dibi tutmasın diye önceleri asma dalları , konurmuş , şimdi çatallarla ızgara oluşturuluyor. Ama ben annemden öğrendiğim gibi patates dilimlerini alt taban olarak kullandım
MALZEMELER
1 adet dolmalık ekmek
300 gr köftelik kıyma
2 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1\2 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı et suyu
1\2 demet maydanoz
1 kase iç ceviz
tuz ,karabiber
ALT TABAN İÇİN
3 adet patates
SOSU İÇİN
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 Türk kahvesi fincanı su
ÜZERİ İÇİN
3 diş sarımsak
2 su bardağı yoğurt
tuz
HAZIRLANIŞI
Dolmalık ekmek fırından alındıktan sonra bir ve iki gün bayatlaması beklenir . Bu işlem ekmeğin içinin tam boşaltılması ve içinin iyice ufalanması için gereklidir. Ekmeğin tam üzerinden yuvarlak bir kapak kesilerek çıkarılır içi boşaltılır dolmalık biber gibi içi boş olur.Soğanların dış kabukları soyulur yemeklik doğranır Yapışmayan bir tavaya zeytinyağı ve soğanlar konur.Sararan soğanlara kıyma ilave edilir kıyma suyunu bırakıp çekince rengi kahverengi olur tuz ilave edilerek beş dakika daha kavrulur salça ile birlikte tüm malzeme iyice kavrulur. Maydanozlar, iri dövülmüş ceviz içi. karabiber ve ufalanan ekmek içinin tamamı konularak iyice karıştırılır ekmekli iç malzeme yapılır. Hazırlanan bu iç harc, ekmeğin içine tamamen doldurulur üzerine kapağı kapatılı rPatateslerin kabukları soyulur, yıkanır yarım santim kalınlığında halkalar yapılır. Bu patates halkaları tencerenin dibibe konur üzeri,ne doldurulmuş ekmek konur sıcak et suyu kaşık, kaşık ekmeğin üzerine dökülerek ekmek pişirilir Pişirme işlemi 20 veya 25 dakika sürer .Ekmeğin kabuğu, yumuşayınca pişme işlemi bitirilir
Sarımsakların dış kabukları soyulur tuz ile ezilerek yoğurda karıştırılıp çırpılır.
Sos tenceresine tereyağı , zeytinyağı konur tereyağı eriyince salça tuz ilave edilir salça kokusu çıkıp,göz ,göz olunca su konur kaynatılır
Pişen ekmek dolması bir tabağa alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve onun üzerine salçalı sos dökülerek üçgen şeklinde dilimlenerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder