14 Ocak 2014 Salı

EKŞİLİ PİLAV

EKŞİLİ   PİLAV  KASTAMONU YA AİT FARKLI BİR TAT

Ben bu yemeği KASTAMONU DA yaşarken öğrenmiştim Eşimin görevi nedeniyle buulnduğumuz bu güzel şehirde hem güzel dostluklar kurduk ,hemde yöresel yemeklerini öğrendimİşte EKŞİLİ PİLAV da bunlardan biri
MALZEMELER
1 su bardağı SİYES bulguru    4 veya5 su bardağı su..
5 çorba kaşığı  pilavlık pirinç
1\2 demet ısırgan otu
1\2 demet ebegömeci
15 veya 20 tane salamura asma yaprağı [İlkbaharda taze asma yaprağı]
2 su bardağı yoğurt
1 adet kurusoğan
4 veya 5 tane taze soğan
1\2 demet maydanoz
1\2 demet dere otu
1*2 demet taze nane
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı iber salçası
1\2 su bardağı domates püresi
kuru nane
ÜZERİ İÇİN
50 GR Tereyağıve kırmızı pul biber
HAZIRLANIŞI
Öncelik le tüm yeşillikler yıkanır ve ince ince doğranır.Kuru soğan yemeklik doğranırBir tencereye tereyağı ve yemeklik doğranmış kuru soğan ilave edilir ve pembeleşinceye kadar sotelenir sırası ile salçalar ve domates püresi ilave edilerek sotelenir.2 s u bardağı su ilave edilerek kaynatılır, ayıklanmış ve yıkanmış siyes bulguru ilave edilerek kaynatılır.Salamura yaprakları bir gece suda bekletilerek fazla tuzdan arındırılır. Ertesi gün asma yaprakları yıkanır sapları koparılır ve ince ince doğranır.Kaynamakta olan tenceredeki bulgurun içine asma yaprakları ilave edilir ve kaynatılır.Bulgurlar yarı pişince pirinçler de ayıklanıp yıkanır  oda tencereye ilave edilir ve hepsi kaynatılır Bu arada tenceredeki su azalırsa sıcak su ilave edilir.Yıkanıp ince kesilen ebegömeci ve ısırgan da ilave edilir.kaynatılır. Bu arada yoğurt çırpılır ve tamamen pişen yemeğe ilave edilir, 1 veya 2 taşım kaynatılır sırası ile maydanoz dereotu taze nane ve taze soğanlarda  ilave  edilir tencere ocaktan alınır b ir tavada  tereyağı eritilir ve köpürünce ocaktan alınır ve kuru nane ve kırmızı toz ve pul biber ilave edilirEkşili pilav servise hazırdır
NOT. ..Bu yemek yoğun bir kıvamda olması gerekiyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder