13 Şubat 2017 Pazartesi

KURUTULMUŞ KABUKLARI SOYULMUŞ İÇ BAKLA YEMEĞİ

Limni adasından gelmiş bir yemek,belki yüz , belki yüz elli yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor.
Unutulmuş yada unutulmaya yüz tutmuş , çok az bilinen yemeklerden biri.Fava yapılan, kurutulmuş ve kabukları soyulmuş  iç bakla ile yapılıyor.Daha çok fava, adı ile bilinen bakla ezmesi  ,çok , sevilen meze türlerinden biridir.
Bu sefer  iç bakla ile zeytinyağlı yemeğini pişirdim..
MALZEMELER
300 gr kurutulmuş kabukları soyulmuş  iç bakla
1 adet  büyük boy kuru soğan
1\2 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı  tuz
1\2 demet dereotu
1 lt su
HAZIRLANIŞI
İç baklaları  bir kaba koyuyoruz üzerine  üç su bardağı soğuk su koyup bir veya iki saat bekletiyoruz.
Kuru soğanın kabuklarını soyup, yemeklik, biraz irice, gelişi ,güzel doğrayıp, tencereye alıyoruz.,zeytinyağını da ilave edip orta ısıda soteliyoruz . Soğanlar sararınca salçalarını ,koyup biraz kavuruyoruz baklaları ilave edip azar, azar  sıcak su ilave ederek  fazla karıştırmadan baklalar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Dereotunu üzerine serpip, sıcağa yakın  ılık servis ediyoruz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder