30 Mart 2016 Çarşamba

NOHUT MAYALI EKMEK

Unutulmaya yüz tutmuş , geleneksel,doğal bir ekmek mayasının tarifini yazmak istiyorum. Eğer ,evde nohutunuz yoksa , kırmızı mercimekle de
Bu mayayı hazırlayabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
4 yemek kaşığı dolusu un
2 tatlı kaşığı  toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
1 avuç  nohut
1 adet  1 lt cam kavanoz
1. MAYALAMA
Un, tozşeker, tuz, cam kavonoza konularak, tahta kaşıkla karıştırılır.ılık su , kavonaza boşaltılarak hızlı , hızlı karıştırılır. Karışımın boza  kıvamında ,olması sağlanır .nohutlar da ,kavanoza konularak ,kapağı kapatılıp sıcak tutacak bir bezle sarılır bir gece bekletilir. (Malzeme kavanozun   3/2 si kadar olacak).
Ertesi gün kavanozun içinde bir veya iki parmak. kadar hazırlanan malzemenin üzerinde  sıvı birikecek.  Kapak açılarak iki çorba kaşığı dolusu  un konur karıştırılır.
2.MAYALAMA
Bir tencereye ,sıcağa yakın su koyup, kavanoz tencereye konur.çok az bir ısıda ikinci mayalanma yapılır. Artık kapak kapatılmaz 
Bu mayalanma bir veya iki saat sürer. Mayalanma gerçekleşince sıvı hamur kavanozun ağzına doğru yükselir ve göz 
Göz olur. Bu arada mayadan kötü koku geli, bu mayanın tuttuğunu gösterir doğru yolda olduğumuzun işaretidir.Tencerenin  içindeki suyun soğumaması gerekir, bunun için çok az ısıda sürekli ısıtmak gerekir ısı kahve pişirmekte kullanılan çok az ısı olmalıdır amaç suyu soğutmamak.  su sıcağa yakın ,ılık olmalı ,ama asla sıcak olmamalı (Çünkü ,su kaynar olursa ,maya bozulur) Üzerini bir sofra bezi ile örterek mayalanmayı hızlandırmış oluruz.Mayalanma dört saat kadar sürebilir. .Maya. kokmaya başlayınca bir kaba tel süzgü ile süzülür,  nohutlar atılır .un ilave edilerek ekmek hamuru yoğrulur.Ele yapışmayan bir hamur olunca kek kalıbı sıvı yağ ile yağlanır hamur konur .
3. MAYALAMA
Hazırlanan , ekmek hamuru kabında üstü streçle kapatılarak,iki katına çıkması sağlanır.
Mayalandırılır.

Mayalanan ,ekmek hamuru ,önceden ısıtılmış ,fırında  200 derecede 40  veya  45    dakika pişirilir.  İlk 20 dakikadan sonra ısı 175 dereceye düşürülür.İçinin de iyice pişmesi sağlanır.
Fırınların pişirme süreleri, , farklı olduğu için kontrol etmek gerekir.










1 yorum:

  1. Benzer bir mayayı annem nohutla yoğurt mayalamak için yapıyordu.

    YanıtlaSil