22 Mart 2016 Salı

Kuru Patlıcan-Biber Dolması



MALZEMELER
1\2 kg orta yağlı kıyma
1 kase pirinç
1 kase iri pilavlık bulgur
4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı dolmalık baharat
1  tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kekik
Tuz    karabiber
1 su bardağı tane sumak
4 su bardağı su{Sumakları ıslatmak için]
1\2 su bardağı zeytinyağı
1 dizi patlıcan kurusu
1 dizi biber kurusu
HAZIRLANIŞI
Bir  tencereye,bir su bardağı tane sumak ve dört su bardağı soğuk su konur bir gece bekletilir.Ertesi gün sumak lar tel süzgü ile süzülür Sadece suyu kullanılır.koyu kırmızı bir ekşi su elde edilir
Sumak suyu ,dolmalar pişerken hem dağılmasını önler ,hemde hafif ekşi bir tat verir.
Kuru patlıcan ve kuru biber haşlanır. Haşlanan patlıcanlar iki parmağımızın arasında sıkıştırılarak kontrol edilir yumuşayan patlıcana eğer tırnağımız batıyorsa haşlanmış demektir.Kıyma ,rendelenmiş soğanlar,pirinç, bulgur,tüm baharatlar,tuz,
zeytinyağı,bir çay bardağı sumak suyu,konur dolma içi hazırlanır.Haşlanan patlıcan ve biberler doldurulur,Hazırlanan dolmalar tencereye dizilir. Sumak suyu ile pişirilir. Patlıcanın içine biber konularak,   yerleştirilir ki dolmalar pişerken dağılmaması için. Orta hararetli bir ısıda 30 veya 35 dakika pişirilir Pişirilirken, suyu azaldıkça, sumak suyu ilave edilir,




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder