7 Eylül 2016 Çarşamba

MAYALI TUZLU POĞAÇA

Bu lezzetli poğaça yı ilk kez Kastamonu da evine misafir olduğum komşum Tülin  çay saatinde ikram etmişti çok beğenmiştim.Arkadaşım Tüline çok Teşekkür ederim.
ilginç olan mayalı hamur buzdolabında mayalanıyor
MALZEMELER
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz maya
3 tane kesme şeker
1 adet yumurta
1 adet yumurta akı
1 su  bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
100 gr tuzsuz tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1 ,5 tatlı kaşığı tuz
1  adet haşlanmış patates
200 gr beyaz peynir
1\2 demet maydanoz
4 veya 5 su bardağı un
ARA KATLAR İÇİN
150 gr margarin eritilecek
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
susam, çörek otu
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine,bir su bardağı ılık su , bir yemek kaşığı toz maya, üç tane kesme şeker konur ve mayanın  kabarması beklenir.Bu arada 100 gr tereyağı eritilip ılıtılır .Maya kabarınca  önce sıvı yağ eritilmiş margarin ,bir bütün yumurta, bir yumurta akı, yoğurt,tuz ilave edilir biraz elle karıştırılıp un ilave edilir.Yumuşak ele yapışmayan  hamur elde edilir.
Hazırlanan hamur ,dört eşit parçaya  ayrılır.Her parça yemek tabağı büyüklüğünde elle açılır Yüz elli gram margarin eritilir , tabak büyüklüğünde açılan hamurun her yanına sürülür bohça gibi katlanıp ters çevrilerek tepsiye konur. Dört adet hamura da aynı işlem yapılır, ve bir gece buzdolabında bekletilir.Haşlanmış patatesin kabukları soyulur rendelenir,peynir ezilir, ince ,ince kesilen maydanozla karıştırılır bir tabağa konup streçlenir ertesi gün kullanmak için buzdolabına kaldırılır.
Ertesi gün  buzdolabında bekletilen hamurlar alınırDört parçaya ayrılan hamurun.Bir parçası tezgahın üzerine konur elle ,yemek tabağı kadar büyütülür.Büyütülen hamur üçgen şeklinde sekiz  parçaya bölünür geniş kısmına patatesli peynirli malzeme konur  sigara böreği gibi sarılır.Diğer hamurlara da aynı işlem yapılır Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralanır. üzerilerine yumurta sarısı sürülüp susam ve çörek otu serpilir.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede
15 veya 20 dakika pişirilir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder