31 Ağustos 2016 Çarşamba

Patlıcanlı, köfteli ,pilav

Patlıcanlar , domatesler bollaşınca en çok pişirdiği pilavdır. Hem ana yemek , hem çeşnili  pilav
Hani bir söz vardır  ,Hem yemek , hem katık diye
Tam da böyle bir pilav , bir de yanına buuzz gibi ayranla denemeye değer.
MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 adet olgun domates
2 adet patlıcan
300 gr köftelik kıyma
3 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
1 çay bardağı zeytin yağı
50 gr tereyağı
Kızartma için çiçek yağı
HAZIRLANIŞI
Önce , pirincimizi bir kaba alıp  ılık ve tuzlu suda ıslatıyoruz.
Domateslerimizi ortadan ikiye kesip  rendeliyoruz  bir tencereye alıyoruz,içine tuz ve  iki çorba kaşığı zeytinyağı ilave edip, domatesler suyunu çekip salça görüntüsü alıncaya kadar pişiriyoruz.
Patlıcanları saplarını kesip, alacalı soyup
Tuzlu suda bekletiyoruz.
Kıymanın içine  tuz, karabiber koyup yoğuruyoruz , küçük misket köfteler yapıyoruz.
Tavaya kızartma yapmak için , çiçek yağı koyup iyice ısınmasını bekliyoruz.
Bu arada patlıcanları Tuzlu sudan çıkarıp sıkıyoruz , kağıt havlu ile suyunu alıp, ısınan yağa atıp ,kızartıp tavadan alıyoruz.
Köfteleride ,aynı yağın içinde kızartıp ,kızarma işlemini bitiriyoruz.
Pilav tenceresine ,zeytinyağı ve tereyağını koyup biraz ısınmadını bekliyoruz pirinçleri iyice yıkayıp, nişastasından arındırıp, pilav tenceresine ilave edip ,pirinçler saydam bir görüntü alıncaya  kadar, kavuruyoruz, üç su bardağı, sıcak ,ölçülü suyunu ,tuzunu, domates püresinide ilave edip, önce yüksek ısıda , sonra kısık ateşte göz, göz oluncaya kadar pişiriyoruz.
Pilav pişince içine, kızarmış patlıcan ve köfteleride ilave edip , yirmi dakika demlendiriyoruz.
Karıştırıp , servis tabağıa alıyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder