DENİZ BÖRÜLCESİ
2 demet deniz börülcesi
3 diş sarımsak
1\2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 adet limon
2 lt su
HAZIRLANIŞI
Semt pazarlarında bu aralar bolca bulunan deniz börülce salatası yapmanın tam zamanı 2demet aldığım börülceleri iyice yıkadım.Büyükçe bir tencereye 2lt su ilave edip kaynattım{ Kaynayan suya kesinlikle tuz eklenmez çünki sebzenin kendisi tuzlu].Kaynayan suya deniz börülcelerini ilave edip 30 dk kaynattım.
İyice kaynayan bu börülcelerin yeşil kısımları soğuduktan sonra sıyrılır ince süpürge çöpü gibi sert dallarından ayrılır Servis tabağına alınır Üzerine çok az tuzla ezilen sarımsak zeytinyağı
limon suyu ile çırpılıp salataya ilave edilir.
15 Temmuz 2014 Salı
14 Temmuz 2014 Pazartesi
Pazılı Börek
PAZILI BÖREK
MALZEMELER1 demet pazı
1 adet kuru soğan
300 gram tulum loru
1 çorba kaşığı un{ Pazıların suyunu almak için]
3 çorba kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
tuz karabiber
6 adet hazır böreklik yufka
SIVI MALZEME İÇİN
1 Adet yumurta
1 su bardağı süt
1\2 su bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Pazıların sapları kesilir ve pazı yaprakları yıkanır ince kesilir bir süzgüye alınarak suyunun süzülmesi beklenir.Soğanın dış yaprakları soyulur ince kesilir çok az tuz ile ovulur fakat yıkanmaz .Bir kabın içine suyu süzülmüş kesilmiş pazı yaprakları ,soğan tulum loru karabiber ve 3 çorba kaşığı sıvı yağ ,1 çorba kaşığı un ilave edilerek iç harcı hazırlanır Bir başka kapta süt yumurta sıvı yağ çırpılarak hazırlanır.Fırın tepsisi az miktarda sıvı yağ ile yağlanır ve bir adet yufka bütün olarak tepsiden taşırılarak yayılır Diğer yufka parçalanarak alt kattaki yufkanın üzerine serilir ve sıvı karışımdan yufkaların her tarafına gelecek şekilde yayılır ve pazılı iç malzemenin 3'te 1 i serilir. 3.cü Yufkada parçalanarak pazılı malzemenin üzerine serilir sıvı malzeme yayılır yufkalar ve iç malzeme bitinceye kadar ayni işlemler yapılır 6 cı yufka bütün olarak ve hafif büzülerek yayılır en alttaki dışa taşırılan kenar yufkalar la kapatılarak{ 4 kenarı da] işlem tamamlanır 1 çay bardağı kadar sıvı malzeme tüm yüzeye sürülür ve küçük kareler şeklinde kesilir önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 veya 35 dakika altı üstü altın rengini alıncaya kadar pişirilir.
20 Nisan 2014 Pazar
taze asma yaprağı sarması
TAZE ASMA YAPRAĞI SARMASI
MALZEMELER
300 GR ASMA YAPRAĞI
3 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı domates püresi
1\2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz kekik
tuz karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye bolca su konur ve kaynatılır Asma yapraklarının sapları koparılıp yıkanır suyu süzülür ve kaynayan suya atılarak bekletilir çünki yapraklar çok taze olduğu için haşlanmaz sadece renginin dönmesi beklenir.Eğer su soğursa tekrar su ısıtılır.Diğer tarafta pirinç sıcak ve tuzlu suda bekletilerek kabarması beklenir bu işlem yapraklar çok taze olduğu için yapılır.Kuru soğanların dış kabuklarıı soyulur.İnce ince kesili,r sırasıyla suda bekletilen pirinçin suyu süzülür bir tepsiye konur maydanozlar ine ince doğranır kekik tuz ve domates püresi zeytinyağın yarısıda eklenerek çiğden bir iç hazırlanır.Kaynar suda bekletilen yapraklar bir süzgüye alınır suları süzdürülür .Asma yaprağın dış kısmı dışa gelecek şeklinde tepsiye serilir bir tatlı kaşığı hazırlanan içten uzun rulo şeklinde yaprağın üst kısmına konur iki kenarlardan kapatılıp yukarıdan aşağıya doğru fazla sıkmadan sarılır ve tencereye dizilir tüm yaprağın sarılması bitince üzerine kalan yarım su bardağı zeytinyağı bir çay kaşığı tuz yarım limon suyu ve bir çay bardağı su ilave edilir bir dolma taşı veya pasta tabağı sarılan dolmaların üzerine konur önce hızlı ateşte 10 dakika, sonrada az ısıda. sıcak su ilave edilerek 15 veya 20 dakika pişirilir.
MALZEMELER
300 GR ASMA YAPRAĞI
3 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı domates püresi
1\2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz kekik
tuz karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye bolca su konur ve kaynatılır Asma yapraklarının sapları koparılıp yıkanır suyu süzülür ve kaynayan suya atılarak bekletilir çünki yapraklar çok taze olduğu için haşlanmaz sadece renginin dönmesi beklenir.Eğer su soğursa tekrar su ısıtılır.Diğer tarafta pirinç sıcak ve tuzlu suda bekletilerek kabarması beklenir bu işlem yapraklar çok taze olduğu için yapılır.Kuru soğanların dış kabuklarıı soyulur.İnce ince kesili,r sırasıyla suda bekletilen pirinçin suyu süzülür bir tepsiye konur maydanozlar ine ince doğranır kekik tuz ve domates püresi zeytinyağın yarısıda eklenerek çiğden bir iç hazırlanır.Kaynar suda bekletilen yapraklar bir süzgüye alınır suları süzdürülür .Asma yaprağın dış kısmı dışa gelecek şeklinde tepsiye serilir bir tatlı kaşığı hazırlanan içten uzun rulo şeklinde yaprağın üst kısmına konur iki kenarlardan kapatılıp yukarıdan aşağıya doğru fazla sıkmadan sarılır ve tencereye dizilir tüm yaprağın sarılması bitince üzerine kalan yarım su bardağı zeytinyağı bir çay kaşığı tuz yarım limon suyu ve bir çay bardağı su ilave edilir bir dolma taşı veya pasta tabağı sarılan dolmaların üzerine konur önce hızlı ateşte 10 dakika, sonrada az ısıda. sıcak su ilave edilerek 15 veya 20 dakika pişirilir.
19 Nisan 2014 Cumartesi
LOR KURABİYESİ
LOR KURABİYESİ
1\2 kgr tuzsuz lor
2 yumurta sarısı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket[ oda sıcaklığında] margarin
2 adet kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi
4 veya 5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN
2 adet yumurta akı
1 su bardağı toz şeker
HAZIRLANIŞI
Bir kabın içinde tuzsuz lor, yumurta sarıları ,sıvıyağ, oda sıcaklığındaki yumuşak margarinle iyice karıştırılır.Rendelenen portakal kabuğu un ve kabartma tozlarıda eklenip yumuşak bir hamur yapılırHazırlanan kurabiye hamuru 20 dakika dinlendirilir. Fırın oldukça sıcak olacak şekilde ısıtılır Yumurta akları biraz çırpılr, bir tabağa toz şeker konur ve fırın tepsilerine yağlı kağıt serilir. Dinlenen hamurdan yarım limon büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır eğer hamur ele yapışırsa biraz sıvıyağ ile toparlanıp önce yumurta akına sonra toz şekere batırılarak fırın tepsisine aralıklı dizilir ve sıcak fırında180 derecede altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
1\2 kgr tuzsuz lor
2 yumurta sarısı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket[ oda sıcaklığında] margarin
2 adet kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu rendesi
4 veya 5 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN
2 adet yumurta akı
1 su bardağı toz şeker
HAZIRLANIŞI
Bir kabın içinde tuzsuz lor, yumurta sarıları ,sıvıyağ, oda sıcaklığındaki yumuşak margarinle iyice karıştırılır.Rendelenen portakal kabuğu un ve kabartma tozlarıda eklenip yumuşak bir hamur yapılırHazırlanan kurabiye hamuru 20 dakika dinlendirilir. Fırın oldukça sıcak olacak şekilde ısıtılır Yumurta akları biraz çırpılr, bir tabağa toz şeker konur ve fırın tepsilerine yağlı kağıt serilir. Dinlenen hamurdan yarım limon büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır eğer hamur ele yapışırsa biraz sıvıyağ ile toparlanıp önce yumurta akına sonra toz şekere batırılarak fırın tepsisine aralıklı dizilir ve sıcak fırında180 derecede altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
HARİKA BİR TAT
AĞLAYAN PASTA
3 ADET YUMURTA
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI TOZ ŞEKER
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI UN
2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI SÜT
1 PAKET KABARTMA TOZU
ÜZERİ İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
1 POŞET SADEKREM ŞANTİ
1 SU BARDAĞI SÜT
KREMASI İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI[SİLME] UN
1 PAKET VANİLYA
HAZIRLANIŞI
Yumurta ve toz şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler de ilave edilir Kare bir cam kap yağlanır hazırlanan karışım dökülür önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 veya 30 dakika pişirilir.Fırından çıkarılan kekin 5 dakika dinlenmesi beklenir ve 2 su bardağı oda sıcaklığındaki süt dökülür soğutulur Diğer taraftan bir poşet krem şanti 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılıp soğuyan kekin üzerine sürülür ve buz dolabında 30 dakika dinlendirilir.Bir tencereye kremanın malzemeleri konup pişirilir ve karıştırılarak soğutulur.Dolapta dinlendirilen
krem şantili kekin üzerine dökülür
3 ADET YUMURTA
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI TOZ ŞEKER
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI UN
2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI SÜT
1 PAKET KABARTMA TOZU
ÜZERİ İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
1 POŞET SADEKREM ŞANTİ
1 SU BARDAĞI SÜT
KREMASI İÇİN
2 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI[SİLME] UN
1 PAKET VANİLYA
HAZIRLANIŞI
Yumurta ve toz şeker iyice çırpılır, diğer malzemeler de ilave edilir Kare bir cam kap yağlanır hazırlanan karışım dökülür önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 veya 30 dakika pişirilir.Fırından çıkarılan kekin 5 dakika dinlenmesi beklenir ve 2 su bardağı oda sıcaklığındaki süt dökülür soğutulur Diğer taraftan bir poşet krem şanti 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılıp soğuyan kekin üzerine sürülür ve buz dolabında 30 dakika dinlendirilir.Bir tencereye kremanın malzemeleri konup pişirilir ve karıştırılarak soğutulur.Dolapta dinlendirilen
krem şantili kekin üzerine dökülür
YEŞİL İNCİR REÇELİ NEFİS BİR TAT
YEŞİL İNCİR REÇELİ[ HAM İNCİR]
MALZEMELER
100 TANE HAM YEŞİL İNCİR[ORTALAMA 1 KGR]
1,5 KGR TOZ ŞEKER
1 LİMON SUYU
1 ÇAY KAŞIĞI LİMON TUZU
1 ÇORBA KAŞIĞI TANE KARANFİL
3 VEYA 4 LT SU
HAZIRLANIŞI
İncirlerin tepelerini oyup uç kısımlarınıda sivri bir şekilde kesiyorum.Arzu edenler kabuğunu ya tamamen yada patlıcan gibi alacalı soyabilir ben bu yıl kabuğunu soymadan hazırladım Bu arada incirlerin bazılarının tepesine tane karanfil yerleştirdim bu istediğiniz sayıdaki incire olabilir Çünki
son aşamada da tane karanfil ilave edileceği için fazlası reçelin tadını acıtır. .İncirlerin temizlenme işlemi bitince bol su ile yıkadım.Büyük bir tencereye 3 veya4 lt su ilave edip iyice fokur fokur kaynattım ve incirleri ilave edip 10 dakika kadar kaynattım Kaynarken bir kaşıkla alt üst yaparak hepsinin kaynamasını sağladım çünki içleri boş olduğu için s ünger top gibi suyun yüzünde kalmaya çalışıyorlar.İncirler kaynayıp yumuşayınca bir makarna süzgüsüne döküp sıcak suyunu süzüyorum,incirleri bol su konulmuş bir kabın içine döküyorum ve 2 veya4 tane haşlanmış inciri iki avcumun arasında sıkıp başka bir süzgüye alıyorum bu işlemi 3 veya4 kez yapıyorum []Her seferinde kaba yeni su ilave ediyorum.İncirlerin yıkama ve sıkma işlemi bitince büyük bir tencereye 1,5 kgr toz şekerini döküp şekerin üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip karıştırarak 30 dakika kadar kaynatıyorum taa ki şeker eriyip kaynayıncaya kadar Sonra haşlanmış incirleride atıp orta dereceli ateşte incirler bünyelerine şurubu çekinceye kadar kaynatıyorum 45 dakika veye 1 saat kadar kaynayınca bir tabağa biraz tenceredeki şuruptan alıp içine limon tuzu nu koyup eritiyorum ve limon suyu ile birlikte tencereye ilave ediyorum bu arada tane karanfilleride ilave edip 10 dakika kadar daha kaynatıp pişirme işlemini bitiriyorum Reçel sıcak iken kavanozlara boşaltıyorum soğuduktan sonra kapaklarını kapatıp buz dolabında saklıyorum.
NOT Reçelin kıvamını anlamak için bir cam tabağa bir damla şurup damlatılır şurup top gibi durup dağılmazsa kıvam olmuş demektir
Reçeli küçük kavanozlara paylaştırmakta fayda var çünki kavanoz her açılışta reçel hava ile temas edeceği için çabuk şekerlenir bu da püf noktasıdır.
MALZEMELER
100 TANE HAM YEŞİL İNCİR[ORTALAMA 1 KGR]
1,5 KGR TOZ ŞEKER
1 LİMON SUYU
1 ÇAY KAŞIĞI LİMON TUZU
1 ÇORBA KAŞIĞI TANE KARANFİL
3 VEYA 4 LT SU
HAZIRLANIŞI
İncirlerin tepelerini oyup uç kısımlarınıda sivri bir şekilde kesiyorum.Arzu edenler kabuğunu ya tamamen yada patlıcan gibi alacalı soyabilir ben bu yıl kabuğunu soymadan hazırladım Bu arada incirlerin bazılarının tepesine tane karanfil yerleştirdim bu istediğiniz sayıdaki incire olabilir Çünki
son aşamada da tane karanfil ilave edileceği için fazlası reçelin tadını acıtır. .İncirlerin temizlenme işlemi bitince bol su ile yıkadım.Büyük bir tencereye 3 veya4 lt su ilave edip iyice fokur fokur kaynattım ve incirleri ilave edip 10 dakika kadar kaynattım Kaynarken bir kaşıkla alt üst yaparak hepsinin kaynamasını sağladım çünki içleri boş olduğu için s ünger top gibi suyun yüzünde kalmaya çalışıyorlar.İncirler kaynayıp yumuşayınca bir makarna süzgüsüne döküp sıcak suyunu süzüyorum,incirleri bol su konulmuş bir kabın içine döküyorum ve 2 veya4 tane haşlanmış inciri iki avcumun arasında sıkıp başka bir süzgüye alıyorum bu işlemi 3 veya4 kez yapıyorum []Her seferinde kaba yeni su ilave ediyorum.İncirlerin yıkama ve sıkma işlemi bitince büyük bir tencereye 1,5 kgr toz şekerini döküp şekerin üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edip karıştırarak 30 dakika kadar kaynatıyorum taa ki şeker eriyip kaynayıncaya kadar Sonra haşlanmış incirleride atıp orta dereceli ateşte incirler bünyelerine şurubu çekinceye kadar kaynatıyorum 45 dakika veye 1 saat kadar kaynayınca bir tabağa biraz tenceredeki şuruptan alıp içine limon tuzu nu koyup eritiyorum ve limon suyu ile birlikte tencereye ilave ediyorum bu arada tane karanfilleride ilave edip 10 dakika kadar daha kaynatıp pişirme işlemini bitiriyorum Reçel sıcak iken kavanozlara boşaltıyorum soğuduktan sonra kapaklarını kapatıp buz dolabında saklıyorum.
NOT Reçelin kıvamını anlamak için bir cam tabağa bir damla şurup damlatılır şurup top gibi durup dağılmazsa kıvam olmuş demektir
Reçeli küçük kavanozlara paylaştırmakta fayda var çünki kavanoz her açılışta reçel hava ile temas edeceği için çabuk şekerlenir bu da püf noktasıdır.
2 Mart 2014 Pazar
HAMSİ TAVA
ÇİÇEK HAMSİ
MALZEMELER
1 KGRM HAMSİ BALIĞI
4 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
1 KASE MISIR UNU
TUZ
HAZIRLANIŞI
Bugün pazarda balık tezgahlarının önünden kendimizi alamadık çok taze ve bol çeşitli balıklar vardı Hemen hamsi ve gopes balıklarından aldık eve gelince hemen mutfağa girdim Balıklar zaten temizlenmişti kanları gidinceye kadar yıkadım tuzladım makarna süzgüsüne koyarak sularının iyice süzülmesini bekledim Bir tepsiye bolca mısır unu serperek balıkların her iki tarafınıda iyice unladım. Bir düz tavanın içini iyice yağladım balıkların başı tavanın dış kenarına gelecek şekilde yanyana sık sık sıraladım ve balıkların altının kızarmasını bekledim iyi ce kızarınca üzerine düz bir kapak kapatarak hızla ters çevirdim aynı şekilde diğer tarafınıda kızarttım , servis tabağına aldım yanına bol yeşil salata hazırladım nefis bir akşam yemeği oldu.
MALZEMELER
1 KGRM HAMSİ BALIĞI
4 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
1 KASE MISIR UNU
TUZ
HAZIRLANIŞI
Bugün pazarda balık tezgahlarının önünden kendimizi alamadık çok taze ve bol çeşitli balıklar vardı Hemen hamsi ve gopes balıklarından aldık eve gelince hemen mutfağa girdim Balıklar zaten temizlenmişti kanları gidinceye kadar yıkadım tuzladım makarna süzgüsüne koyarak sularının iyice süzülmesini bekledim Bir tepsiye bolca mısır unu serperek balıkların her iki tarafınıda iyice unladım. Bir düz tavanın içini iyice yağladım balıkların başı tavanın dış kenarına gelecek şekilde yanyana sık sık sıraladım ve balıkların altının kızarmasını bekledim iyi ce kızarınca üzerine düz bir kapak kapatarak hızla ters çevirdim aynı şekilde diğer tarafınıda kızarttım , servis tabağına aldım yanına bol yeşil salata hazırladım nefis bir akşam yemeği oldu.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)