1 Nisan 2017 Cumartesi

KURU PATLICAN KURU BİBER DOLMASI[YÖRESEL]

Çok lezzetli bir dolma, tane sumak, olmazsa olmazı, tamamen tadını veren lezzet.Çok sık pişiririm misafirlerim de çok beğenir.
MALZEMELER
15 Tane kuru patlıcan
15 tane kuru biber
400gr orta yağlı kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı pilavlık bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı kuru nane
4 diş sarımsak
1 adet büyük boy kuru soğan
1\2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biber
1\2  su bardağı tane sumak veya, 1 çorba kaşığı nar ekşisi
50 gr tereyağı
1 \2 çay bardağı zeytinyağı
tuz
2,5 lt su
HAZIRLANIŞI
 Bir gece önce 2 su bardağı soğuk suyu bir kaba koyup, içine yarım su bardağı tane sumağı koyuyoruz tadının ve renginin çıkması için bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün, önce pirinci ve bulguru bir kaba koyup üzerine ılık su döküp , yarım saat kadar bekletiyoruz. Tencereye bir litre su koyup kaynatıyoruz. Kuru patlıcanı kaynayan suya atıp, yarı yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz ,Süzgü ye alıp suyunun süzülmesini bekliyoruz.Ayrı bir tencereyede bir litre  su koyup kaynatıyoruz  Kuru biberide kaynayan suya atıp onuda yarı haşlıyoruz süzgü ye alıp süzülmesini ve soğumasını bekliyoruz.Kuru soğanın, dış kabuklarını soyup ince ince doğruyoruz, sarımsakların kabuğunu soyup biraz tuzla eziyoruz, maydanozları yıkayıp ince ince doğruyoruz. Islatmış olduğumuz pirincin ve bulgurun suyunu süzüp
bir kaba alıyoruz.kıyma ve tüm malzemeleri ilave edip karıştırıyoruz.Hazırladığımız iç malzemeden bir parça alıp patlıcanın içine koyuyoruz, tam doldurmuyoruz. haşlanmiş patlıcan ve biberleri doldurup tencereye sıralıyoruz.Üzerine bir tabak  kapatıp süzülmüş sumak suyu ve tuz ilave edip  tencerenin kapağını kapatıp kontrollu bir şekilde, sıcak su  gerekirse ilave edip, pişirip servis yapıyoruz,









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder