27 Ekim 2016 Perşembe

KOLAY LAZ BÖREĞİ

MALZEMELER
30 adet baklavalık yufka
1 lt süt
2 çorba kaşığı dolusu mısır nişastası
2 çorba kaşığı dolusu un
4 adet yumurta[ 1 yumurta tam, 3 yumurtanın  sarısı  kullanılacak]
1 su bardağı toz şeker
2 çay kaşığı toz karabiber
100 gr erimiş tuzsuz tereyağı
ÜZERİ İÇİN
1 paket tuzsuz tereyağı
ŞURUP İÇİN
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
Önce muhallebisini hazırlıyoruz Bir tencerenin içine üç yumurta sarısı bir tam yumurta, toz şekeri ilave ediyoruz sırası ile un niştayı ilave edip süt ilave edip toparlanmaması için  hızlı hızlı karıştırarak pişiriyoruz Muhallebimiz pişip yoğunlaşınca ocaktan alıp içine toz karabiberi ilave edip kaymak tutmaması için ara sıra karıştırarak soğutuyoruz
Ölçülü toz şekerini  suyu bir tencereye koyup karıştırarak kaynatıyoruz on dakika kadar kaynayınca içine limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz
Dikdörtgen şeklindeki cam fırın kabının içi erimiş tuzsuz tereyağı ile  fırça yardımı ile iyice yağlanır dört tane yaprak baklavalık yufkayı cam kabın kenarlarından taşırarak seriyoruz .Bir yufkayızemine seriperimiş tereyağı ile yağlayıp ortadan ikiye katlıyoruz cam kabın zeminine seriyoruz kalan on  yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp üst üste koyuyoruz alt taban hazırlanmış oluyor Hazırladığımız muhallebinin tamamını  döküyoruz.Diğer on beş yufkada aynı şekillde yağlanıp üst üste konur dışarıya taşırılan yufkalar kapak olarak kapatılır.Bıçakla tepsinin dibine gelmeyecek şekilde karelere bölüyoruz.Tavanın içinde yakmadan erittiğimiz tuzsuz tereyağını böreğin  üzerine heryanına gelecek şekilde döküyoruz Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede  altı ve üstü altın sarısı oluncaya kadar 30 veya 35 dakika pişiriyoruz
Fırından çıkardığımız tatlı böreğimizin üzerine ılık şurup döküyoruz.






PORTAKAL SULU MISIR UNLU KEK




Malzemeler
3 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
1 çay bardağı zeytin yağı
1,5 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı bugday unu
1 portakal kabuğu rendesi
1.5 paket kabartma tozu
HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki yumurtalar bir kaba kırılır toz şeker ilave edilip yoğurt kıvamını alıncaya kadar çırpılır.  Önce sıvı malzemeler ilave edilip bir tur karıştırılır.Portakal kabuğu rendesi ilave edilir  Bir kapta karıştırılmış olan kuru malzemeler de ilave edilerek margarin ile yağlanmış kek kalıbına kek hamuru dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede önce 20 dakika pişirilir fırının ısısı daha sonra 160 dereceye düşürülerek 20 dakika daha pişirilir.Kürdan testi yapılır keke batırılan kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir.Pişen kek fırından alınır ve 20 dakika kadar ızgara telinin üzerinde soğutularak kalıptan çıkarılarak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YEMEĞİ



MALZEMELER
4 adet enginar
4 çorba kaşığı dolusu pirinç
2 adet limon
1 adet kurudoğan
4 adet taze soğan
1 demet dereotu

1 tatlı kaşığı tuz
1\2 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Sizlere annemin{ çiğden} hazırladığı İzmir usulü enginar dolmasının tarifini yazacağım[
Bir tencereye limon suyu ve su konularak bekletilir.Enginarın yapraklarının biraz açık olanları dolma için daha elverişli oluyor.Enginar yapraklarının uçları kesilir ortası bir tatlı kaşığı yardımı ile açılır  ortalarındaki tüyler temizlenir sapı kesilir ve limonlu suyun içinde kararmaması için bekletilir.
Kuru soğanın dış yaprakları soyulur ince ince yemeklik doğranır Taze soğanların püskülleri kesilir yıkanır  ince ince doğranır.Yarım demet dereotu yıkanır ince ince doğranır pirinç yıkanır hazırlanan malzemeler bir kaba alınır tuz zeytinyağı , bir adet limon suyu ,ilave edilerek karıştırılır.Elimize aldığımız bir adet enginar başını önce ortasına sonra yaprak aralarına hazırladığımız pirinçli malzemeden koyarak tencereye ters bir biçimde yerleştiriyoruz yani sap kısmı yukarıya gelecek şekilde diğer enginarları da aynı şekilde doldurup ters koyuyoruz üzerine biraz zeytinyağı limon suyu tuz ilave ederek  üzerine bir tabak kapatıp azar azar sıcak su ilave ederek kısık ateşte 45 dakika veya bir saate yakın pişiriyoruz
Piştiğini anlamak için bir tane yaprağı çekiyoruz kolayca kökten kopuyorsa pişmiş demektir
Pişen enginar dolmaları soğuyunca servis tabağına alıyoruz

TARHANA YAPIMI

TARHANA YAPIMI
MALZEMELER
1 kg domates
1 kg kırmızı biber
1,5 kg kuru soğan
250 gr nohut
1\2 kg süzme yoğurt
3 kg  un[fazlada olabilir].
tuz
1 demet tarhana otu
HAZIRLANIŞI
Yapım aşaması zor gibi görünse de zamana ihtiyacı olan bir kış hazırlığı Bana göre mutfağımın olmazsa olmazı Kuru börülceli tarhana çorbası , süt ile  pişirilen tarhana çorbası muhteşemdir
Kışın o soğuk günlerinde ,sıcacık dumanı üzerinde sarımsaklı dereot lu tarhana çorbası birde yanında ev yapımı turşu  daha ne olsun  Tarhananın yapımını deneyin derim  vazgeçemiyeceksiniz

Domatesler yıkanır,doğranır.Kırmızı biberler yıkanır sapları ve tohumları ayıklanır doğranır. .Kırmızı biberler
önce temizlenip, sonra yıkanırsa çok sulanır bu yüzden önce yıkanması gerekiyor.Soğanların
kabukları soyulur,yıkanır doğranır Tarhana otu yıkanır kullanılmamış,  temiz bir tülbente sarılır. Bütün bu malzemeler su ilave edilmeden büyük bir tencerede tuz ilave edilerek pişirilir[sebzeler pişerken öz sularını bırakacaklar.]Soğanlar biberler domatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
.Pişirilen malzeme tamamen soğuyunca tülbente sarılı olan tarhana otu alınır ve atılır.Soğuyan iç malzemeler büyük bir karıştırma kabına alınır süzme yoğurt ilave edilip yoğurulur daha sonra un ilavesi ile hamur yoğrulur hamurun kıvamı poğaça hamuru kıvamında olmalı
Yoğrulan hamurun üzerine bir sofra bezi örtülür ve dokuz gün boyuca günde bir defa yoğrulur
nohut geceden ıslatılır ertesi gün yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir soğutulur Rondo dan geçirilir
Onuncu gün tarhana hamuruna  ilave edilir yoğrulur  artık tarhana hamurunun serilme zamanı gelmiştir  tarhana hamuru küçük bezeler halinde sofra bezlerine serilir.
 Tarhanalar  güneş almayan bir yerde gölgede kurutulması gerekir.Islanan sofra bezleri sürekli değiştirilip kurutulur. Tarhana bezeleri sürekli parçalanır kuruması kolaylaştırılır  üç veya dört gün sonra kuruyan tarhanalar ya elle ovulur elekten geçirilir veya  rondo dan geçirilir.
İrmik inceliğine gelen tarhanalar tekrar kuru sofra bezlerine serilip gölge bir yerde her gün sürekli karıştırılarak üç veya dört gün daha tamamen kuruması sağlanır irmik sertliğine gelince , bez torbalarda  yada cam kavanozlarda  buz dolabında veya serin bir ortamda saklanır.
 NOT .İyi kurutulmamış nemli tarhanalar küflenir
Sıcak ortamlarda bekletilen tarhanalar da kurtlanır .

Sarımsaklı Patlıcan

MALZEMELER
1 KG Patlıcan [kişi sayısına göre de hesaplayabilirsiniz]
1 kg domates
8 veya 10 tane yeşil biber
8 veya 9 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
1\2 çay bardağı su
HAZIRLANIŞI
Soğansız  pişirilen hafif ,harika bir yaz yemeği tavsiye ederim

Patlıcanların sapları kesip ,kabuklarını  helezon şeklinde yukarıdan aşağıya doğru alacalı kesiyoruz., Tekrar ,yukarıdan aşağıya doğru enine  beş tane kesikler atıyoruz fakat koparmıyoruz bütünlüğünü koruyoruz.Bütün patlıcanları bu şekilde hazırlayıp
tuzlu su dolu bir kapta bekletiyoruz .
Tuzlu su patlıcanların acısının çıkması için önemli
 Bir kabın içine ,domateslerin kabuklarını soyup, yemeklik doğruyoruz.isteyen soymaya da bilir.
Biberlerin sapları kesip, tohumlarını çıkarıp yemeklik doğruyoruz
Sarımsakların da kabuklarını soyup ince, ince doğruyoruz bu malzemeleri çok az tuzla karıştırıyoruz.
Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp biraz elimizle sıkıyoruz.
Hazırladığımız domatesli malzemeyi patlıcanların kesik yerlerine koyup tencereye sıralıyoruz.Artan domatesli malzemeyle patlıcanların üzerini kaplıyoruz.
Üzerine zeytinyağı nı, toz şekeri,  tuzu döküp  orta hararetli bir ısıda  bütün malzeme yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.  gerekirse sıcak su ilave ediyoruz,
Domatesler suyunu bırakacağı için ,ilave suya ihtiyaç olmayabilir. ılık iken servis yapıyoruz




26 Ekim 2016 Çarşamba

Acı biber reçeli


ACI BİBER REÇELİ


Acı biberi ,çorbalarımız da  yemeklerimizde.vazgeçemediğimiz kısır da ,turşuda ... daha  nasıl sayayım hemen .hemen yemeklerin her alanında kullanırız  Acının tatlısı denince şöyle bir durup düşünürüz Nasıl yani diye
İşte  size  süper  bir tarif  Kahvaltılarınız da ve ızgara etlerin yanında. gururla kullanabileceğiniz .nefis bir tat Tarifimde benimle bilgisini paylaşan arkadaşım Hülya Çeliker'e teşekkür ederim.
MALZEMELER
1\2 kg sivri acı biber
1 kg tarhanalık tatlı kırmızı biber
1.5 su bardağı su
5 su bardağı toz şeker
1\2 limon suyu
2 tane mercimek büyüklüğünde limon tuzu

Eğer. yazın bu reçeli. hazırlamak isterseniz. tarhanalık acı kırmızı biberden. de çok iyi sonuç alırsınız.

HAZIRLANIŞI
Önce biberlerimizi yıkıyoruz.[ Ben eldiven kullandım.bu çok önemli ellerimizin yanmaması için]
  Saplarını kesiyoruz. tohumlarının bir kısmını çıkarıyoruz
Eğer tohumların hepsini temizlersek reçel imiz  tatlı biber reçeli olur
Önce. tarhanalık. tatlı biberleri . ince şeritler halinde  kesip. daha sonra.minik . minik  dikdörtgenler  kesiyoruz. Sivri biberleri. ince yuvarlaklar şeklinde kesiyoruz.
Tencereye  doğrayıp hazırladığımız  biberleri ve 1.5 su bardağı  suyu koyup  bir tur haşlayıp biberlerin suyu tamamen çekmesini sağlıyoruz.Ocaktan aldığımız tenceremizin içine.ölçülü şekeri koyup bir gece bekletiyoruz.
Ertesi gün. bir gece tencerenin     içinde bekleyen şekerli  biberlerimizi yİne orta hararetli bir ısıda kaynatıyoruz .Üzerine biriken köpüklerini alıyoruz . Reçelimiz göz  göz  olunca limon suyunu. limon tuzunu ilave edip bir tasım daha kaynatarak sıcak .Sıcak kavanozlara boşaltıyoruz. Kavanozlarımızı ters çeviriyoruz bir gece bekletip ertesi gün kavanozlarımızı düzeltiyoruz.
NOT Hazırladığınız reçelleri küçük  . kavanozlarda saklamanızı tavsiye ederim
Büyük boy. kavanozlara konulan. reçeller .tüketilmek için  . kapağı açıldığında . hava ile temas edeceği için şekerlenebilir.