26 Ocak 2015 Pazartesi

KEKLİ BAKLAVA


KEKLİ BAKLAVA





MALZEMELER
KEK İÇİN MALZEMELER

4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı iç ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao
BAKLAVA HAMURU İÇİN

1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
2 çorba kaşığı sulu yoğurt
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
BAKLAVALARI AÇMAK İÇİN

Buğday nişastası
ŞURUP İÇİN

4 su bardağı Toz şeker
4 su bardağı su
1\2 limon suyu
100 grm Kakao
ÜZERİ İÇİN

1 Su bardağı çiçek yağı
Hazırlanışı

Sulu yoğurdu bir kaba koyup içine de kabartma tozunu döküp kabarmasını sağlıyoruz Hamur yoğurma kabına süt, yumurta,sıvı yağı ilave edip elimizle çırpıyoruz  sıvı malzeme birbirine karışınca unu azar ,azar ilave ediyoruz bu arada kabaran yoğurtlu kabartma tozunu da ilave edip yapışmayan bir hamur elde ediyoruz Hazırladığımız hamuru .nemli bir bezin atında 30 dakika dinlendiriyoruz Dinlenen hamurdan 20 tane küçük bezeler hazırlıyoruz  10 tane bezeyi merdane yardımı ile nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde tek tek açıp üst üste koyuyoruz.Sonra bir kerede pişireceğimiz tepsi büyüklüğünde açıp
sıvı yağ ile yağladığımız tepsiye seriyoruz.Bu arada kekini hazırlıyoruz önce yumurta ile toz şekeri çırpıyoruz sırası ile diğer malzemeleri ilave edip ceviz hariç  tepsideki baklava hamurunun üzerine yayıp  ceviz içini serpiyoruz kalan 10 tane bezeye de aynı işlem uygulayıp onuda kekin üzerine serip baklava  şeklinde kesiyoruz ve en üstüne çiğ sıvı yağı döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35 dakika pişiriyoruz
Ölçülerine göre şurubunu hazırlayıp ılınan baklavaya sıcak olarak döküyoruz ve bir gece baklavamızı dinlendiriyoruz
NOT Kakaoyu yavaş yavaş ilave edelim  çünkü kabarıp taşıyor


25 Ocak 2015 Pazar

İdil Paşabeyoğlu ile Ağız Tadıyla programından kareler














Arabaşı Çorbası ve Pekmezli Pelte

Bölüm 1

Bölüm 2


Livinç Aşı ve Yumurtalı Un Helvası

Bölüm 1

Bölüm 2 


Bölüm 3


Mor lahana turşusu

Mor Lahana Turşusu

Malzemeler

1 adet mor lahana
1 litre su
1 tatlı kaşığı dolusu limon tuzu
1 çay bardağı üzüm sirkesi
tuz
Hazırlanışı
Mor lahana ortadan ikiye kesilir. Kalın damarları kesilir. İnce ince kesilir ve bir kaba alınır. Bir litre su kaynatılır, içine limon tuzu koyularak eritilir. Kesilen lahanaların üzerine dökülerek bir gece bekletilir. Ertesi gün sirke ve tuz ilave edilerek bir cam kavanoza koyulup buzdolabında saklanır.

Çiğ Börek

  ÇİĞ BÖREK 



Hamur Malzemesi
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 su bardağı su
 tuz 
İç Malzemesi
1\2 kg orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber 
1 kahve fincanı su 
Kızartmak için
sıvı yağ
Hazırlanışı:
 Hamur yoğurulacak olan kabın içine un koyulur.Unun ortası havuz şeklinde açılıp limon suyu,sıvıyağı ve tuz konur.Su yavaş yavaş ilave edilerek elimize yapışmayan bir hamur elde ederiz.Hamur dinlenmeye bırakılır.  Kuru soğan rendelenir bir kaba alınır.İçine kıyma,tuz,karabiber ve su koyularak karıştırılır.İlave edilen su kıymanın yumuşak bir hal alıp böreğin içine lahmacun eti kıvamında sürülmesini sağlar.Dinlenen hamur yarım limon büyüklüğünde bezelere ayrılır.Yuvarlak şekil verilip bir merdane yardımıyla biraz un serpilmiş bir tezgahın üstünde,20-25 cm çapında açılır.

.Açılan yuvarlak hamurun yarısına kıymalı harç sürülür.Diğer boş taraf , harç olan tarafın üzerine kapatılır.Börek D şeklini alır.Kapatılan hamurun kenarları madeni bir çay tabağı kenarıyla kesilir.Bir tavaya konulan sıvıyağ iyice ısındıktan sonra hazırlanmış olan çiğ börekler atılarak arkalı önlü altın sarısı rengine gelinceye kadar pişirilir.

24 Ocak 2015 Cumartesi

Zeytinyağlı Yer Elması

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI



1 kg yer elması
1 havuç
1 orta boy soğan
1 adet kesme şeker
yarım limon suyu
yarım su bardağı zeytinyağı
1 demet dere otu

Hazırlanışı:
    Yer elması kabukları soyulup yıkanır.Bir tencereye zeytinyağı,yemeklik doğranmış soğan, verev kesilmiş havuç konularak sotelenir.Parçalara ayrılmış yer elması da ilave edilir ve biraz daha sote edilir.Bir çay bardağı sıcak su tuz ,şeker ve limon suyu ilave edilerek pişirilir.Yer elması yumuşayınca tencerenin altı kapatılır.Soğuyunca üzerine dere otu doğranır.

20 Ocak 2015 Salı

BAL KABAĞI TATLISI


BAL KABAĞI TATLISI


MALZEMELER
2 kgr bal kabağı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz içi veya
Hindistan cevizi rendesi
 HAZIRLANIŞI
Bal kabakları dilimlere ayrılır, kabukları soyulur üç parmak genişliğinde kesilir ve yıkanır. Yayvan bir tencereye bir sıra kabak bir sıra toz şeker ilave edilerek  sıralanır, tencerenin kapağı kapatılarak orta hararetli ateşte 15 dakika önce toz şeker eriyip sulanıncaya kadar kaynatılır sonra da tencere kapağı açılarak 30 dakika orta dereceli ateşte pişirilir. Tatlımız toplamda 45 dakika kaynatılmış olur. Kabaklar soğumaya bırakılır daha sonra servis edilecek tabağa alınıp üzerine bol ceviz içi serpilir. Afiyet Olsun.




18 Ocak 2015 Pazar

KESTANELİ KAPAMA PİLAV

KESTANELİ KAPAMA PİLAV




MALZEMELER
300 gr közlenmiş kestane
2 adet tavuk butu
2 su bardağı pilavlık pirinç
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı sıcak su
1\2 çay bardağı kuş üzümü
50 gr tereyağı
4  çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı  kaşığı yeni bahar
1 tutam toz tarçın
tuz
karabiber
Tavuk butunu haşlamak için{ 4 su bardağı su}
HAZIRLANIŞI
Pirinçler tuzlu ve ılık suyun içinde bir saat kadar bekletilir
Kestaneler közlenir kabukları soyulur bir su bardağı sıcak su ile çok az haşlanır Tavuk butları yıkanır kurulanır 2 çorba kaşığı zeytin yağında önlü arkalı kızartılır ve kızartıldığı tencereye dört su bardağı su ilave edilerek bir çay kaşığı tuz ile etler yumuşayıncaya kadar haşlanır,soğutulur.Soğuyan tavuk etleri derisinden ve kemiğinden ayrılarak didiklenir Kuş üzümleri sıcak suyun içinde bekletilerek şişmesi sağlanır
Bir tencereye tereyağı, zeytinyağı ,tuz ve yıkanmış süzülmüş pirinçler ilave edilerek kavrulur taa ki pirinçler bir birinden ayrılıp sertleşinceye kadar ölçülü tavuk suyu ve sıcak su ilave edilir sırası ile didiklenmiş tavuk parçaları  kestaneler , süzülmüş kuş üzümleri ile birlikte pişirilmeye başlanır Tencerenin kapağı kapatılarak önce üç dakika hızlı ateşte pişirilir sonra ocağın ısısı orta ateşe getirilir pilav suyunu çekip göz göz olunca tüm baharatları ilave edilir mum alevi gibi bir ısıda tencere çevrile çevrile pişirilir ve tencereden dibini tutmuş gibi bir ses gelinceye kadar  pişen pilav  ocaktan alınıp soğuk bir zemin üzerine konur tahta kaşığın sapı ile karıştırılır üzerine kağıt havlu örtülerek en az yirmi dakika demlendirilir ılınınca düz bir servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.


16 Ocak 2015 Cuma

KARNIBAHAR SALATASI


KARNIBAHAR  SALATASI


1 ADET KARNIBAHAR
1 ADET LİMON
1 TÜRK  KAHVE FİNCANI ZEYTİNYAĞI
 3 SU BARDAĞI SU
TUZ
1\2 DEMET MAYDANOZ

HAZIRLANIŞI
Karnıbaharın çiçekleri ayrılır,yıkanır Bir tencereye su konur kaynatılır.Kaynayan suya karnıbaharlar atılarak yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve süzülür Servis tabağına alınır,limon suyu zeytinyağı tuz çırpılır karnıbaharların  üzerine dökülür yıkanan maydanozlar ince ince kesilerek salastanın üzerine serpilir.

YENİ YIL PASTASI


SÜSLÜ YENİ YIL  PASTASI



MALZEMELER
4 YUMURTA
3 TÜRK KAHVESİ FİNCANI İLE TOZ ŞEKER
4 TÜRK KAHVESİ FİNCANI İLE ELENMİŞ UN
3 DAMLA BİTKİSEL GIDA BOYASI
1\2 PAKET KABARTMA TOZU
KREMASI İÇİN
1 PAKET VANİLYALI PUDİNG
1 PAKET TOZ ŞANTİ
MUZ KİVİ
ÇEŞİTLİ RENKLİ ŞEKERLEMELER

HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki yumurtalara  toz şeker  ilave edilir. İyice çırpılır .Elenmiş un kabartma tozu ve gıda boyası ilave edilir Margarin ile yağlanmış pasta kalıbına dökülür Önceden ısıtılan fırında 180 derecede 15 dakika kadar pişirilir kürdan testi yapılır eğer kürdan temiz çıkarsa fırından alınır ve soğutulur.Vanilyalı puding üzerindeki ölçülerle pişirilir ılınınca toz krem şanti ilave edilir ve iyice çırpılıp buzdolabında dinlendirilir
Soğuyan pandispanya 3 eşit parçaya kesilir araları şekerli süt ile ıslatılır Hazırlanan krema  aralara sürülür muz ve kivi dilimleri  konur Kalan krema ile her tarafı kaplanır.Gofret ve çeşitli pasta süsleri ie süslenir Gofretler  bir kurdela ile bağlayarak şıklık yapılır.

TURP OTU SALATASI

TURP OTU SALATASI

MALZEMELER

1kgr turp otu
1 adet limon suyu
1 kahve  fincanı zeytinyağı
2 veya 3 diş sarımsak
tuz
10 su bardağı su

 HAZIRLANIŞI
Turp otları elimize alınır ve yukarıdan aşağıya doğru sıyrılarak fazla yaprakları temizlenir,sonra otun baş kısmı artı şeklinde ikiye veya üçe kesilir tüm otların ayıklanma işi bitince bol suda yıkanır kumlarından iyice arınınca bol suyun içinde bekletilir[tenceredeki su kaynayıncaya kadar]
Orta büyüklükte bir tencereye bol su  ilave edilir ve kaynatılır  suda biraz bekletilen otlar kaynayan suya atılır tencerenin kapağı kapatılmadan otlar yumuşayıncaya kadar kaynatılır daha sonra bir kevgir yardımı ile süzgüye alınır sularının iyice süzülmesi beklenir bu arada zeytinyağı. limon suyu tuzla ezilmiş sarımsak dişleri iyice çırpılır servis edilmeden otların üzerine dökülür istenirse zeytin ile süslenerek servis yapılır.

14 Ocak 2015 Çarşamba

Piramit Pasta

PİRAMİT PASTA

MALZEMELER
KREMASI İÇİN
500 gram tuzsuz lor
5 çorba kaşığı pudra şekeri
125 gram oda sıcaklığında margarin
2 adet olgun muz
TABANI İÇİN
60 Adet kakaolu bisküvi
2 su bardağı süt
3 adet muz
Streç film

HAZIRLANIŞI

Bir kabın içinde   iki adet muz çatalla ezilir sırası ile oda sıcaklığındaki margarin pudra şekeri tuzsuz lor ilave edilerek çırpılır krema elde edilir.Masanın üzerine streç serilerek kaplama zemin hazırlanır.Bir tabağa süt konur bisküviler süte batırılır üç bisküvi enine beş bisküvi boyuna olmak üzere on beş adet bisküvi sıralanarak ilk taban oluşturulur ve üzerine hazırlanan muzlu kremanın bir kısmı sürülür .Tekrar ikinci kat olan on beş adet bisküvi süte batırılıp sıralanır krema sürülür üçüncü katada ayni işlem yapılır tam ortasına uzunlamasına  muzlar konur ve her iki taraftan bisküviler kaldırılarak tam ortada birleştirilir ı piramit şekli verilir,kalan krema piramit pastanın tüm dış çevresine  sürülür streçle kaplanarak bir gece buzdolabında  bekletilir.Servis yapılır




ELMALI KURABİYE

ELMALI KURABİYE
MALZEMELER
İÇ HARCI İÇİN
3adet ekşi elma
1 su bardağı toz şeker
1\2 su bardağı iç ceviz
2 çay kaşığı toz tarçın
HAMURU İÇİN
3,5 su bardağı un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 paket oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN
Pudra şekeri
HAZIRLANIŞI
Elmaların kabukları soyulur rendelenir ,bir tencerenin içine rendelenmiş elmalartoz şeker ile birlikte pişirilir Tencere ocaktan alınır  toz tarçın ile ceviz ilave edilir karıştırılır soğumaya bırakılır
Karıştırma kabının içine yağ ile yoğurt alınır elle çırpılır ,elenmiş un kabartma tozu vanilya lave edilerek yoğrulur 20 dakika kadar buz dolabında bekletilir
Dolaptan alınan hamurdan yarım limon büyüklüğünde parçalar koparılırelle veya merdane ile inceltiliriçine 1 tatlı kaşığı dolusu elmalı malzemeden konur istenilen şekilde kapatılır öncden ısıtılan fırında 160 derecede 20 dakika pişirilir fırından alınan kurabiyelerin üzerine bol pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

12 Ocak 2015 Pazartesi

İki Renkli Tatlı

İki Renkli Tatlı
Malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
Portakal pekesi için
4su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1/2 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı Mısır nişastası
3 çorba kaşığı su
Hazırlanışı
Bir tencereye süt ,toz şeker, irmik konularak karıştıra karıştıra pişirilir pişen irmik tatlısı göz göz olunca ayaklı bardaklara eşit şekilde paylaştırılarak soğutulur.
Portakal peltesi yapmak için bir tencereye önce nişasta ile su ilave edilerek nişasta eritilir su az gelirse bir kaşık daha su ilave edilir sonra sırası ile portakal suyu , toz şeker. Ilave edilerek orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir 
Pişen pelte göz , göz olunca tencere ocaktan alınır ve pelteler soğuyan tatlıların üzerine eşit şekilde paylaştırılarak soğumaya bırakılır. Üzeri arzu edile şekilde süslenir.

5 Ocak 2015 Pazartesi

Pandispanyalı Şarlot Pasta

PANDİSPANYALI ŞARLOT PASTA

MALZEMELER

5 adet yumurta
4 kahve {Türk kahve} fincanı toz şeker
5 kahve{Türk kahve} fincanı elenmiş un
1 çorba kaşığı Kakao
1\2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

MUHALLEBİSİ İÇİN
2 çorba kaşığı nişasta
4 çorba kaşığı un
3 su bardağı süt
1 paket vanilya

İÇ MALZEMESİ İÇİN
4 Adet muz
1 paket muzlu jöle
Bir adet çukur cam kap
Streç film

HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şeker ile beyaz bir renk alıncaya kadar iyice çırpılr un kakao  kabatma tozu vanilya ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırılır yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine pandispanya hamuru dökülerek önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 15 20 dakika pişirilir kürdan testi yapılır kürdan temiz çıkınca toz şeker serpilmiş bir başka yağlı kağıdın üzerine  hızlıca ters çevrilir ve rulo yapılır soğutulur.Bir tencerenin içine muhallebinin önce kuru malzemeleri sonra süt ilave edilir pişirilir soğuyan rulo pasta açılır hazırlanan muhallebinin bir kısmı sürülür tekrar sarılır ve buzdolabında 2 saat bekletilir Bir çukur cam kaba streç film serilir,buzdolabında bekletilen rulo pasta alınır , 1parmak kalınlığında kesilir vecam kabın içine yerleştirilir tencerede bekletilen muhallebi ısıtılır içine muzlar doğranır ve sıcak muhallebinin içine toz jöle boşaltılarak  hızlıca karıştırılır cam kabın içindeki boşluğa dökülürüst kısmına tekrar küçük rulo pandispanyalar konur streçle kapatılır .Bir gece buzdolabında beklettikten sonra ertesi gün servis tabağına ters çevrilir streçleri alınır ve servis yapılır.






4 Ocak 2015 Pazar

DAMLA SAKIZLI KURABİYE

DAMLA SAKIZLI KURABİYE





MALZEMELER
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
100 grm  oda sıcaklığında Tuzsuz tereyağı
1\2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı dolusu damla sakızı
1 çorba kaşığı toz şeker
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
1 su bardağı nişasta
1,5 veya 2 su bardağı un
HAZIRLANIŞI
Bir kabın içine önce  yumurta sarısı, tereyağı, sıvı yağ konur ve elle çırpılır sonra kuru malzemeler ve bir havanda toz şekeri ile ezilmiş ve toz haline getirilmiş damla sakızı , kabartma tozu ,vanilya ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir ve hazırlanan hamur 20 dakika nemli bir bezin altında dinlendirilir.
Dinlenen hamur kalıplarla kesilir veya yarım ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak yağlı kağıt  serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15 dakika pişirilir ve  fırından beyaz şekilde çıkarılarak servis tabağına alınır üzerine bol pudra şekeri serpilerek servis yapılır.